Linkovi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija bira nove članice


Generalna skupština Ujedinjenih nacija izabraće pet privremenih članica Saveta bezbednosti, ali su oči diplomata na Ist Riveru uprte u Venecuelu, koja uprkos razmeni neprijateljskih tonova sa Vašingtonom, slovi za izuzetno snažnog kandidata.

Glasanje je tajno, pa većina diplomata u UN smatra da će Venecuela, koja je potrošila silne novce lobirajući za mesto u Savetu bezbednosti, bez problema dobiti više glasova od Gvatemale.

Ostaje jedino da se vidi hoće li ishod glasanja u potpunosti zadovoljiti ambicije predsednika Uga Čaveza, jer je za izbor u Savet bezbednosti potrebno osvojiti dve trećine od ukupno 192 glasa u Generalnoj skupštini.

Američki ambasador pri UN, Džon Bolton smatra da Venecueli nije mesto u Savetu bezbednosti, poredeći posledice eventualnog izbora te države sa sličnim razvojem situacije početkom 90-tih godina prošlog veka, kada je sporna bila Kuba.

"Niko ne očekuje potpuno jedinstvo u svim otvorenim pitanjima, ali jednostavno, postoji razlika izmedju argumentovane diskusije i nekonstruktivnog ponašanja", smatra Bolton.

Preostala četiri mesta u Savetu bezbednosti će biti popunjena uz znatno manje atraktivna nadmetanja, ili posle dogovora država regiona, tako da je već poznato da će Evropu, umesto Grčke i Danske, zastupati Belgija i Italija, dok će Indonezija najverovatnije dobiti predsnost nad Nepalom. Južnoafrička republika će jednostavno zameniti Tanzaniju.

XS
SM
MD
LG