Linkovi

Hil: Želim da rezolucija Saveta bezbednosti privoli Severnu Koreju da izvrši svoje obaveze


Glavni američki izaslanik za severnokorejski nuklearni program i njegov japanski kolega saglasili su se o potrebi što skorije implementacije rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom su vladi u Pjongjangu uvedene kaznene mere zbog izvršene nuklearne probe.

Keničiro Sasae i Kristofer Hil. izaslanici svojih zemalja na multilateralnim pregovorima o severnokorejskom nukleanom programu, složili su se prilikom današnjeg susreta u Tokiju da će Japan i SAD saradjivati u implementaciji rezolucije Saveta bezbednosti UN o Severnoj Koreji kojom su toj zemlji uvedene sankcije posle saopštenja o izvršenoj nuklearnoj probi. Sasae je rekao da su se SAD i Japan takodje saglasili da saradjuju sa drugim zemljama koje su učestvovale u šestostranim razgovorima - Južnom Korejom, Rusijom i Kinom.

Sasae je rekao da se nada da će diplomatska nastojanja dovesti do obnove razgovora čiji cilj je okončanje severnokorejskog nuklearnog programa. Razgovori su u prekidu već godinu dana a nade za njihovo obnavljanje su umanjene posle saopštenja Severne Koreje da je izvršila nuklearnu probu. Kristofer Hil je rekao da njegovi susreti u Japanu imaju za cilj da se Pjongjangu uputi poruka da mora da izmeni svoju politiku.

«Želim da rezolucija Saveta bezbednosti bude efikasna i da privoli Severnu Koreju da izvrši svoje obaveze u skladu sa zajedničkim saopštenjem.»

To saopštenje usvojeno je na kraju poslednje runde šestostranih pregovora u septembru prošle godine kada se Severna Koreja složila da obustavi svoj nuklearni program u zamenu za ekonomsku pomoć i bezbednosne garancije. Američki izaslanik Kristofer Hil sutra odlazi i u Seul da bi o istom pitanju obavio razgovore sa južnokorejskim zvaničnicima. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs takodje će posetiti Japan i Južnu Koreju kasnije ove nedelje radi razgovora sa šefovima diplomatija tih zemalja o pitanju Severne Koreje.

XS
SM
MD
LG