Linkovi

Server: Odlaganje rešenja statusa Kosova ide u prilog ekstremistima


Direktor Balkanske inicijative u Američkom institutu za mir Daniel Server, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, osvrnuo se na predlog predsednika Srbije Borisa Tadića da Evropska unija nastavi pregovore sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju dok se ne završe nastojanja na hapšenju Ratka Mladića.

Na pitanje da li bi ovaj, novi predlog srpske strane bio prihvatljiv Vašingtonu, Server je rekao:

Server: Nisam siguran da li će Vašigtonu biti uključen u razgovore o tom pitanju. To su prvenstveno pregovori Evropske unije i Srbije, a ne Vašingtona i Beograda. Medjutim, ne razumem kako bi Evropska unija mogla da očekuje bolje rezultate ako bi nastavila pregovora, umesto da su suspendovani. Do sada se suspenzija smatrala podsticajem Beogradu. U svakom slučaju, tu odluku će morati da donese Evropska unija.

Glas Amerike: Izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari zatražiće od Beograda i Prištine da intenziviraju nastojanja na prilibližavanju svojih stavova. Šta bi Beograd sa jedne strane, a Priština sa druge, mogli da ponude da se krene u pravcu postizanja sporazuma?

Server: Sasvim je jasno da bi Albanci na Kosovu mogli da učine dosta toga na poboljšanju životnih uslova Srba u toj pokrajini; da pozdrave povratak daleko većeg broja izbeglica i da obezbede da oni budu zaštićeni i bezbedni. To bi bio veliki napredak. Što se tiče Beograda, ne znam da li on može da ponudi puno u okviru srpske pozicije, jer ona nudi samo maksimalnu autonomiju, ali ne i nezavisnost. Jasno je da Beograd učvršćuje svoju poziciju o budućem statusu Kosovu putem referenduma i da u medjuvremenu nastoji da dobije što veću medjunarodnu podršku.

Glas Amerike: Da li očekujete da će Ahtisari podneti svoj predlog o budućem statusu Kosova UN do kraja ove godine, bez obzira da li dve strane postignu rešenje?

Server: Nisam sigran kada će to biti, ali će Savet bezbednosti u svakom slučaju morati da donese odluku o budućem statusu Kosova. Da li će ta odluka biti nametnuta, zavisiće od toga da li će će Amerikanci i Evropljani dati Rusima ponudu koju neće moci da odbiju. Svakako je moguće da bi medjunarodna zajednica mogla da nametne rešenje, ali to nije izvesno.

Glas Amerike: Republikanski senator Džordž Vojnovič uputio je pismo predsedniku SAD, Džordžu Bušu u kome izražava zabrinutost da se medjunarodna zejdnica prebrzo kreće ka rešavanju statusa Kosova?

Server: Imam veliko poštovanje prema senatoru Vojinoviču, ali mislim da će odlaganje odluke o budućem statusu Kosova otežati situaciji ljudi na vlasti u Prištini, a ide u prilog ekstremistima, što bi bilo posebno nepoželjno za kosovske Srbe prema kojima imam puno razumevanja.

XS
SM
MD
LG