Linkovi

Karađorđevo: Zajedničko delovanje protiv kriminala i terorizma


Šefovi država jugoistočne Evrope usvojili su danas Deklaraciju u kojoj se ističe značaj zajedničkog delovanja u suprotstavljanju organizovanom kriminalu i terorizmu, što je neophodan uslov za bezbjednost svake zemlje pojedinačno i regiona u cjelini.

"Organizovani kriminal i terorizam predstavljaju globalnu bezbednosnu pretnju, kojoj su u velikoj meri izložene zemlje jugoistočne Evrope u procesu konsolidacije stabilnosti u regiou", ocenjeno je u usvojenoj Deklaraciji.

Učesnici samita šefova država jugoistočne Evrope složili su se u Karađorđevu da je za efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma potrebna veća saradnja država regiona, jačanje demokratskih institucija i podsticanje ekonomskog razvoja.

Na samitu, pored domaćina, predsednika Srbije Borisa Tadića učestvovali su predsednici Crne Gore Filip Vujanović, Albanije Alfred Mojsiju, Hrvatske Stjepan Mesić, Makedonije Branko Crvenkovski, Rumunije Trajan Basesku, član Predsedništva Bosne i Hercegovine Borislav Paravac i potpredsednik Evropske komisije Franko Fratini.

Tadić je ukazao da organizovani kriminal i terorizam predstavljaju pretnju državama regiona i da je neophodna zajednička saradnja svih zemalja jugoistočne Evrope u suprotstavljanju tim pojavama. On je naglasio da se organizovani kriminal - trgovinom narkoticima, oružjem i ljudima, i pranjem novca, obezbeđuje velika finansijska sredstva, od kojih značajan deo ide na finansiranje terorističkih aktivnosti.

Vujanović je rekao da Crna Gora odgovorno tretira problem organizovanog kriminala i terorizma i odlučna je da sa državama regiona i međunarodnom zajednicom doprinese njihovom suzbijanju.

Mesić je istakao neophodnost bolje granične saradnje države u regionu radi uspešnije borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma. On se založio za usklađivanje nacionalnih zakonodavstva država regiona sa zakonima Evropske unije i za jačanje sposobnosti pravosuđa u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Crvenkovski je upozorio je da organizovani kriminal ugrožava razvoj demokratije u regionu.

"Krajnje je vreme da Balkan u 21.veku ne bude više prepoznatljiv po kriminalu i ilegalnoj imigraciji, već da postane prepoznatljiv po civilizacijskim i moralnim vrednostima".

Mojsiju je rekao je da Albanija ulaže velike napore u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma i da su vidljivi rezultati. Mojsiju je ocenio da je neophodno povećati stabilnost regiona, jer je to uslov za privlačenje stranih investicija.

Paravac je naglasio je da su organizovani kriminal i terorizam zajedničko zlo, koje predstavlja sredstvo za destabilizaciju zemalja regiona i najveću pretnju miru, stabilnosti i razvoju dobrosusedskih odnosa.

"U pogledu zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma BiH je ohrabrena početnim rezultatima, ostvarenim u zajedničkoj kampanji država jugoistočne Evrope", ukazao je član Predsedništva BiH, Borisav Paravac.

XS
SM
MD
LG