Linkovi

U napadu na konvoj istočno od Bagdada poginulo osam osoba


Osam osoba poginulo je danas u napadu na konvoj visokog zvaničnika iračkog ministarstva unutrašnjih poslova istočno od Bagdada, saopštilo je to ministarstvo. Kako se navodi, pomoćnica ministra za finansijska pitanja Hala Mohamed Šaker, koja se nalazila u jednom od automobila, ostala je u tom napadu nepovređena. U saopštenju ministarstva se dodaje da su dve bombe eksplodirale u trenutku kada je prolazio konoj, usmrtivši sedam osoba, među kojima i dva radnika ministarstva. U napadu je povređeno osam osoba.

U sukobima u Iraku poginulo pet američkih vojnika

Pet američkih vojnika poginulo je poslednja tri dana u sukobima u Iraku, saopštila je danas komanda američkih snaga u toj zemlji. Jedan vojnik je poginuo u petak kada je njegovo vozilo naletelo na minu u jugozapadnom delu Bagdada. Na isti način su poginula trojica vojnika u napadu koji se dogodio južno od iračke prestonice. U saopštenju komande se dodaje da je jedan marinac podlegao povredama koje je zadobio tokom vojne operacije u provinciji Al-Anbar, na zapadu zemlje gde se nalazi jedno od uporišta pobunjenika. Od početka meseca u Iraku je poginulo 49 američkih vojnika. Od početka invazije u martu 2003, u Iraku je poginulo ili na drugi način stradalo 2.759 američkih vojnika i osoblja koje u toj zemlji radi za američku vojsku.

46 sunita ubijeno u šiitsko-sunitskim sukobima severno od Bagdada

U severnom iračkom gradu Kirkuku, 250 kilometara severno od Bagdada, poginulo je deset ljudi, uključujući i dve djevojčice, kada je bombaš samoubica aktivirao eksplozivnu napravu ispred srednje škole u centru grada. Policija je saopštila da su u tom gradu eksplodirale bombe postavljene ispod četiri vozila i da se, najverovatnije, radi o isplaniranim napadima u kojima je ranjeno 16 ljudi, uključujući i nekoliko učenica, dok su četiri policajca i civila poginula. Cilj napada, kako se navodi, nije bila škola već sjedište iračkih vojnih snaga koje se nalazi u blizini škole.

Bomba je eksplodirala i u blizini učiteljskog instituta i prodavnice slatkiša u centru Kirkuka, pri čemu je ranjeno na desetine građana, ali se još ne zna da li ima mrtvih. U isto vreme, u blizini policijske patrole na jugu grada eksplodirala je još jedna bomba, pri čemu je poginulo troje ljudi. U Baladu, 80 kilometara severno od Bagdada, dva dana besne šiitsko-sunitski sukobi, a radi se najverovatnije o sunitskoj osveti zbog ubistva 17 šiita čija tela su pronađena izmasakrirana u predgrađu tog grada. U Mosulu, 360 kilometara severozapadno od Bagdada, i u Suvajrahu, 40 kilometara južno od Bagdada, poginula su dvojica policajaca u napadu nepoznatog lica, dok je u Mosulu u napadu na kuću jedne porodice, poginulo četvoro ljudi, dok je dvoje ranjeno.

" hspace=2 src="/serbian/images/ap_afghanistan_attack_14oct06_eng_1951.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Tri američka vojnika poginula u sukobima u Avganistanu

Najmanje tri avganistanska policajca i tri osobe za koje se sumnja da pripadaju talibanima poginuli su u sukobima u istočnom Avganistanu, saopštile su danas lokalne vlasti. Policija je ubila dvojicu talibanskih boraca na motociklu koji su danas pucali na njihovu patrolu u istočnoj avganistanskoj provinciji Paktika, rekao je portparol guvernera te provincije Sajid Džamal. U sukobu ekstremista i olicije u susednoj proviniciji Hot, tri policajca su poginula, jedan je nestao i jedan je ranjen, rekao je načelnik avganistanske policije Mohamed Ajub. On je dodao da je u tročasovnom sukobu sa ekstremistima kasno sinoć najmanje jedan taliban poginuo. Povodom informacije o otmici italijanskog fotoreportera Gabrijela Torsela i njegovog avganistanskog prevodioca, portparol NATO-a u Kabulu Luk Niting rekao je da Torselo nije bio u kontaktu sa ostalim novinarima u Avganistanu tri dana, kao i da oni pokušavaju da stupe u kontakt s njim. Urednik italijanskog onlajn časopisa "Pis reporter" Mazo Notorijani rekao je italijanskoj državnoj televiziji da je Torselo telefonom kontaktirao bolnicu u Laškar Gahu. Kako je rekao, Torselo je to učinio verovatno da bi obavestio vlasti o otmici i dodao da se zna da se novinar do četvrtka nalazio na jugu Avganistana, teritoriji koju kontrolišu talibani. Avganistanska agencija Padžvok prenela je sinoć da je naoružani napadač kidnapovao italijanskog fotoreportera navodno zbog sumnje da je umešan u špijunažu i saopštila njegovo ime. Italijanska vojska potvrdila je sinoć da je Torselo bio angažovan u Avganistanu, kao i da ne mogu da stupe u kontakt sa njim.

Izrael vojska će pojačati ofanzivu na pojas Gaze

Izraelska vojska se povukla prošle noći iz centralnog dela pojasa Gaze, posle 72 sata oštrih sukoba u kojima su poginulo najmanje 22 Palestinca, ali su bezbednosni zvaničnici upozorili da će vojna ofanziva na to područje biti pojačana.

"Naša politika je jasna - mi ćemo uložiti sve napore da sprečimo vatru i krijumčarenje oružja," rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane Amos Gilad, objasnivši da će to uključiti "kopnene i vadušne naade na teroriste i njihovu infrastrukturu".

"Hamas koji jača, predstavlja pretnju po izraelsku bezbednost. Naš prioritet je sada da otežamo, što više možemo, nastavak terorizma," rekao je Gilad, misleći na vladajuću radikalnu palestinsku partiju.

Izraelska ofanziva na pojas Gaze počela je krajem juna, posle otmice vojnika Gilada Šalita u prekograničnom napadu tri palestinske ekstremističke organizacije povezane s vojnim krilom Hamasa. Portparol Gilad u intervjuu nije odgovorio na pitanje da li će Izrael ponovo preuzeti kontrolu nad granicom između Gaze i Egipta. Izraelska vojska i jevrejski naseljenici povukli su se iz čitavog pojasa Gaze u leto 2005, čime je okončano gotovo četiri decenije vojne okupacije te teritorije.

XS
SM
MD
LG