Linkovi

Ban zadovoljan usvajanjem rezolucije Saveta bezbednosti UN


Južnokorejski ministar spoljnih poslova i novoimenovani generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozdravio je usvajanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN,dodajući da Pjongjang treba što pre da se vrati pregovorima. U intervjuu Asošijeted presu, Ban je rekao da pozdravlja "vrlo jasnu i jednoglasnu poruku Severnoj Koreji" sinoć usvojene Rezolucije Saveta bezbednosti UN.

"Nadam se da će Seerna Koreja poštovati Rezoluciju i da će je sve članice UN u potpunosti primeniti", istakao je Ban.

Ban je apelovao na Severnokorejce da se vrate pregovorima koje 13 meseci bojkotuju zbog finansijskih mera koje su SAD uvele prema toj zemlji zbog navodnog falsifikovanja i pranja novca.

"Severna Koreja treba da se vrati pregovorima odmah i bez postavljanja uslova", podvukao je Ban.

On je izrazio nadu da će Pjongjang biti "razumniji i praktičniji" u budućnosti i dodao je "vrlo razočaran" izjavom ambasadora Severne Koreje pri UN Paka Gila Jona, koji je odbacio rezoluciju i optužio Savet bezbednosti da je preduzeo "gangstersku akciju".

"Vrlo me je razočarao put koji je Severna Koreja izabrala i odlučila da sprovodi nuklearne probe, kršeći sva postojeća pravila, konvencije i sporazume o sprečavanju širenja oružna za masovno uništenje", istakao je južnokorejski ministar spoljnih poslova.

Upitan kada će posetiti Severnu Koreju, Ban je rekao da "prvo mora da vidi kako se situacija odvija".

"Pošto je Savet bezbednosti usvojio jednu vrlo snažnu rezoluciju, videćemo kako se ona primenjuje. Imaću konsultacije sa šest zemalja koje učestvuju u pregovorima i Savetom bezbednsoti... između ostalog i o poseti Severnoj Koreji", rekao je Ban.

XS
SM
MD
LG