Linkovi

Američki zvaničnici tvrde da je Vašington zadovoljan rezolucijom UN


Državi sekretar Kondoliza Rajs kaže da je zadovoljna što je rezolucija UN jednoglasno usvojena.

“Ovo je značajno jedinstvo ka ostvarenju cilja i u poruci upućenoj Severnoj Koreji.”

U rezoluciji se od Pjongjanga zahteva da odustne od programa za proizvodnju oružja. Istovremeno se nalaže drugim zemljama da spreče uvoz ili izvoz iz Severne Koreje bilo kakvih materijala koji mogu da se upotrebe pri izradi oružja za masovno uništenje ili balističkih projektila. Kina i Severna Koreja imaju zajedničku granicu u dužini od 1400 km, a Peking se često smatra najbližim saveznikom Pjongjanga. Kada su gospođu Rajs, u televizijskom programu mreže FOX, postavili pitanje u vezi sa tvrdnjama Kine da ne planira da kontroliše pošiljke severno-korejske robe, ona je ukazala da je Peking potpisnik rezolucije.

“Kina je glasala u prilog rezolucije. To je obavezujuća rezolucija, u skladu sa poglavljem 7, i uverena sam da će Kina ispoštovati svoje obaveze.”

Američki ambasador pri UN, Džon Bolton, kaže kako rezolucija ostavlja mogućnost Pjongjangu da se ponovo priključi takozvanim šestostranim pregovorima. U programu mreže NBC, ambasador Bolton je, međutim, ukazao da bi situacija mogla da se pogorša ako Pjongjang odluči da se ne vrati pregovorima.

“Mi ćemo nastaviti da pojačavamo pritisak, kako bi im postalo jasno da će se međunarodna izolacija samo pojačavati.”

Ambasador Bolton je ukazao da predsednik Buš nije isključio vojnu opciju kao mogućnost, ali ukazuje da predsednik želi da severnokorejsko nuklearno pitanje reši mirnim putem. Pjongjang je saopštio kako se oseća ugroženim od strane SAD, ali je predsednik Buš u više navrata spremno kontrirao rekavši da američke trupe meće napasti Severnu Koreju. Istovremeno, senator Džon Keri, suparnik predsednika Buša na izborima 2004., optužio je Bušovu administraciju da – kako se izrazio – toleriše Severnu Koreju.

“Ova administracija radi baš ono što je pričala da neće učiniti, a to je da dozvoljava Severnoj Koreji da se izvuče iz svega što čini. Ove sankcije UN nisu one odlučne, oštre sankcije o kojima je sekretar Rajs govorila. Kina je izašla iz Saveta bezbednosti i rekla – Glasali smo za rezoluciju, ali nećemo primenjivati mehanizme pogranične kontrole. To je previše opasno za naš region. Znači imamo opravdane sankcije koje, ako je suditi po izjavama učesnika, neće završiti posao.”

Senator Keri je dodao da veruje kako treba da dođe do direktnih pregovora između Pjongjanga i Vašingtona, kako bi se razmotrila nuklearna kriza, kao i druga nerešena pitanja, preostala posle sporazuma o prekidu vatre, kojim je 1953. okočan rat na korejskom poluostrvu. Inače, sekretar Rajs treba da tokom predstojećih poseta Tokiju, Seulu i Bangkoku razmotri pitanje implementacije rezolucije UN kojom su zavedene sankcije Severnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG