Linkovi

Ehud Olmert: Zamrznuti planovi o prvom susretu sa Abasom" hspace=2 src="/serbian/images/ap_israel_olmert_interview_2aug06_eng_1951.jpg" width=195 align=right vspace=2 border=0>Izraelski premijer Ehud Olmert saopštio je da su zamrznuti planovi o prvom susretu sa umerenim palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

U obraćanju članovima vlade iz svoje partije - Kadima, premijer Olmert je izjavio daje predsednik Abas, kao preduslov za održavanje susreta, zahtevao da Palestinci budu oslobođeni. Predstavnica za štampu izraelske vlade Miri Ajzen ukazuje da je takav zahtev neprihvatljiv.

«Ne može biti uslovljavanja.»

Izraeski premijer je naglasio da palestinski zarobljenici neće biti pušteni na slobodu, sve dok ne bude oslobođen oteti desetar izraelske vojske Gilad Šalit, koga su u junu kidnapovali pripadnici Hamasa. Palestinska vlada, u kojoj dominira Hamas, zahteva oslobađanje više stotina zarobljenih Palestinaca, u zamenu za zarobljenog desetara Šalita. Međutim, portparol Ajzen kaže da Izrael neće popustiti pred, kako je rekla, «ucenama terorista.»

«Nećemo sada osloboditi zatvorenike, pošto je desetar Šalit otet, i mi ne možemo da te zatvorenike sada oslobodimo.»

Pošto se u izraelskim zatvorima nalazi oko 10 hiljada uhapšenih Palestinaca, pitanje njihovog oslobađanja veoma je važna tema na ulicama u Gazi i na Zapadnoj obali. Kako objašnjava palestinski analitičar Basam Eid, predsednik Abas – poznat i kao Abu Mazen – nije efikasan i potrebno je da pokaže Palestincima da njegov mirovni pristup donosi rezultate.

«Abu Mazen je već toliko obećanja izneo, ali na žalost ništa od toga nije ostvario.»

Izrael tvrdi da želi da ojača položaj umerenog palestinskog predsednika Abasa, ali ukazuje da se boji da bi oslobađanje zatvorenika imalo suprotan efekat. Izraelski funkcioneri smatraju da bi to Palestincima pokazalo da se terorizam isplati, što bi dodatno ojačalo militantnu grupu Hamas.

XS
SM
MD
LG