Linkovi

Danas vam predstavljamo film “Man of the Year”


Šta bi bilo kada bi se poznata televizijska ličnost kandidovala za predsednika … i pobedila? To je tema nove komedije sa Robinom Vilijamsom u glavnoj ulozi. Međutim, scenarista i reditelj Beri Levinson, takođe se bavi nekim vrlo savremenim pitanjima u američkoj politici.

Sve počinje kao neobična ideja tokom tok-šou TV misije, koju vodi komičar Tom Dobs, koga igra Robin Vilijams. Nezavisna kandidatura bez ikakave šanse za pobedu, ali i prilika da se popularna pitanja ubace u političku debatu na nacionalnom nivou.

Neočekivano, zahvaljujući grešci u programiranju kompjuterizovanih mašina za glasanje, Dobs postaje predsednik. Lik Toma Dobsa nastavlja holivudsku tradiciju prikazivanja političara koji su dovoljno smeli da kažu ono što obični ljudi zaista misle. Robin Vilijams veruje da postoji žudnja javnosti da u politici bude više onih koji ne govore ili se ponašaju kao političari.

«Žudim za nekim ko će govoriti direktno i otvoreno, iz srca, i verujem da neko takav postoji negde. Neki počnu tako, … onda dospeju u Vašington i promene se. Dođu na Hil i iznenada, počinju da igraju tu igru. Za to su krive obe stranke.»

Scenarista i reditelj Beri Levinson, koji je između ostalog režirao i političku satiru «Wag the dog» sa Robertom de Nirom i Dastinom Hofmanom, kaže da je važno da glavni lik u filmu i njegov aporuka ne budu «obojeni».

«Da je u pitanju demokrata ili republikanac, onda bi film naginjao ka jednoj ili drugoj strani. Moje mišljenje je da film govori o te dve partije, i ukazuje da postoje problemi u okviru sistema na koje treba usmeriti pažnju. Bilo da ste republikanac ili demokrata… Da sam Robina predstavio kao jednog ili drugog, našli bi se u situaciji u kojoj nikako ne želimo u smislu politike … a to nije bila poenta filma.»

U filmu «Man of the Year» igraju još i Kristofer Voken, kao menadžer i mentor predsedničkog kandidata, Lora Lini je komputerska analitičarka, koja otkriva bag u programu, dok Džef Goldblum tumači ulogu tvorca softvera koji na sve načine pokušava da prikrije grešku.

U filmu se pojavljuju i mnogi pravi političari i zabavljači.


XS
SM
MD
LG