Linkovi

Podeljene reakcije suseda Severne Koreje povodom rezolucije UN o sankcijama


Samo par sati pošto je reolucija usvojena podrškom svh 15 članica Saveta bezbednosti UN, Japan i Južna Koreja su objavili načine na koje će je sprovoditi. Japanski premijer Šinzo Abe iskazao je pohvalu tekstu rezolucije, zbog čvrstine tog dokumenta.

Premijer Abe ukazuje da rezolucija šalje “jasne poruke” Pjongjangu da Severna Koreja ne može da poseduje nuklearno oružije pod bilo kojim uslovima. On je dodao da Japan sada razmatra kakve samostalne korake, koji bi bili u skladu sa rezolucijom, bi mogao da preduzme.

Usvojenom rezolucijom se od Severne Koreje zahteva da odustane od svih nuklearnih proba i testova balističkih projektila, kao i da obustavi sve programe za proizvodnju nuklearnog i drugog oružja. Severnoj Koreji je zabranjeno da uvozi ili izvozi naoružanje, a od članica UN se traži da vrše kontrolu brodova koji plove iz severnokorejskih luka ili ka njima. Rezolucija, takođe, pokušava da direktno pogodi i severno-korejsku vladajuću elitu, tako što zabranjuje prodaju luksuzne robe Pjongjangu. Japan je još pre usvajanja rezolucije, unilateralno zabranio trgovinu i transport robe sa Severnom Korejom.

Ministar inostranih poslova Japana, Taro Aso, izjavio je da bi Tokio trebalo da pruži logističku podršku brodovima pod zastavom UN, koji će vršiti kontrolu robe iz Severne Koreje i ka toj zemlji. Istovremeno, u Seulu, južnokorejske vlasti su mnogo blaže reagovale na usvajanje rezolucije. One su pohvalile tekst tog dokumenta, kojim se eksplicitno isključuje mogućnost upotrebe sile protiv Pjongjanga. Južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova je izdalo saopštenje u kome je obećalo da će mere biti sprovedene.

Međutim, predsednik vladajuće partije Uri, smatra da Južna Koreja ne treba da direktno učestvuje u presretanju i kontroli severnokorejskih brodova, zato što bi takva akcija – po njemu – mogla da bude varnica za stvaranje konflikta sa Pjongjangom. Kina je, sa svoje strane, takođe ukazala da neće učestvovati u kontroli severnokorejske robe.

Ambasador Kine u Savetu bezbednosti glasao je u prilog rezolucije tek kada je obezbeđeno da ne budu usvojene oštre mere kakve su zahtevale SAD. Sa svoje strane, Severna Koreja nije uputila nikakvu zvaničnu reakciju na rezoluciju UN. Međutim, severnokorejski ambasador pri UN juče je rezoluciju Saveta bezbednosti nazvao “gangsterskim” aktom, dodavši da će njegova zemlja preduzeti – kao je rekao – “fizičke mere” da se suprotstavi novim sankcijama.

XS
SM
MD
LG