Linkovi

DUA zatražila od državnih organa istinu o policijskoj akciji


Demokratska unija Albanaca zatražila je danas od nadležnih državnih organa da što prije objelodane istinu o policijskoj akciji "Orlov let" u kojoj je uhapšeno 14 osoba sa područja Malesije od kojih su trojica američki državljani

U policijskoj akciji početkom septembra 14 Albanaca uhapšeni su pod sumnjom da su djelovali u kriminogenoj organizaciji čiji je cilj bio podrivanje ustavnog poretka Crne Gore izvođenjem terorističkih napada na tom području.

"DUA će insistirati da se što prije sazna ko je kriv a ko nevin u akciji Orlov let, jer svako odugovlačenje može donijeti samo štetu svim stranama", naveo je lider te stranke Ferhat Dinoša.

"U Malesiji se često može čuti da policijska akcija u stvari govori o državnom teroru nad Albancima, i da je bilo drastičnih prekoračenja ovlašćenja policije", rekao je Dinoša.

Osim toga, kako je naveo, odbrana osumnjičenih je nedavno izašla u javnost sa tvrdnjom da su njihovi branjenici u toku trajanja policijskog pritvora fizički i psihički zlostavljani, da su bili žrtve batinjanja, zastrašivanja i vrijedanja, kao i da im je uskraćivana voda i hrana.

Član Savjeta za civilnu kontrolu rada policije koji istražije da li je policija u akciji ‘’Orlov let’’ kršila ljudska prava osumnjičenih za terorizam Aleksandar Zeković tvrdi da je njihov rad blokiran. Članovima Savjeta, naime, Viši sud još nije omogućio razgovor sa pritvorenicima, o čemu je to državno tijelo obavijestilo predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića.

Za razliku od Savjeta za civilnu kontrolu rada policije, Crnogorski helsinški komitet dobio je dozvolu da njegovi predstavnici posjete uhapšene, ali je nakon te posjete saopštena jedino štura informacija da ima elemenata na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da je nad uhapšenim osobama spovedena tortura.

XS
SM
MD
LG