Linkovi

Ministri EU u utorak o Kosovu, Ahtisari sutra u Luksemburgu


Šefovi diplomatija Evropske unije će u utorak u Luksemburgu pozvati Beograd i Prištinu da "konstruktivno" i bez "jednostranih i provokativnih akcija" sarađuju sa specijalnim izaslanikom UN za Kosovo Martijem Ahtisarijem, sa ciljem da se prevaziđu razmimoilaženja u srpskim i albanskimstavovima o rešavanju statusa Kosova.

Izaslanik UN bi mogao da se sastane i sa nekim šefovima diplomatije evropske dvadesetpetorice i visokim zvaničniciama EU. Kako su danas novinarima rekli zvaničnici finskog predsedništva EU u Briselu, očekuje se da ministri evropske dvadesetpetorice "ponove podršku Ahtisariju u vođenju političkog procesa za utvrđivanje budućeg statusa Kosova".

Prema nacrtu zaključaka zasedanja ministara EU, oni će posebno podvući da ni albanska, ni srpska strana "ne smeju jednostrano odložiti ili zakočiti napredak u procesu rešavanja statusa Kosova". Takođe će biti data podrška Ahtisariju "u njegovim naporima u vođenju političkog procesa za utvrđivanje budućeg statusa Kosova". Šefovi evropskih diplomatija treba i da "pozdrave nameru Ahtisarija da pripremi sveobuhvatan predlog za rešenje statusa, kao osnovu da se pospeši proces rešavanja tog statusa".

Konačna poruka evropskih ministara biće upućena u utorak posle rasprave o Kosovu, a svakako će biti razmotrena i politička situacija u Srbiji i pripreme za održavanje referenduma i izbora. Ako bi referendum uspeo i izbori bili održani do kraja godine, moguće je da proces rešavanja statusa Kosova bude pomeren za iduću godinu, objasnili su funkcioneri u Briselu. Ukoliko izbora ne bude, EU i međunarodna zajednica će nastojati da se rešenje statusa Kosova što jasnije sagleda do kraja ove godine.

Na zasedanju šefova evropskih diplomatija biće ukazano i na važnost tekuće pripreme nadležnosti EU na polju vladavine prava na Kosovu posle utvrđivanja statusa, kao i na značaj učešća EU u budućoj Međunarodnoj civilnoj misiji na Kosovu.

XS
SM
MD
LG