Linkovi

Izrael vojska će pojačati ofanzivu na pojas Gaze


Izraelska vojska se povukla prošle noći iz centralnog dela pojasa Gaze, posle 72 sata oštrih sukoba u kojima su poginulo najmanje 22 Palestinca, ali su bezbednosni zvaničnici upozorili da će vojna ofanziva na to područje biti pojačana.

"Naša politika je jasna - mi ćemo uložiti sve napore da sprečimo vatru i krijumčarenje oružja," rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane Amos Gilad, objasnivši da će to uključiti "kopnene i vadušne napade na teroriste i njihovu infrastrukturu".

"Hamas koji jača, predstavlja pretnju po izraelsku bezbednost. Naš prioritet je sada da otežamo, što više možemo, nastavak terorizma," rekao je Gilad, misleći na vladajuću radikalnu palestinsku partiju.

Izraelska ofanziva na pojas Gaze počela je krajem juna, posle otmice vojnika Gilada Šalita u prekograničnom napadu tri palestinske ekstremističke organizacije povezane s vojnim krilom Hamasa. Portparol Gilad u intervjuu nije odgovorio na pitanje da li će Izrael ponovo preuzeti kontrolu nad granicom između Gaze i Egipta. Izraelska vojska i jevrejski naseljenici povukli su se iz čitavog pojasa Gaze u leto 2005, čime je okončano gotovo četiri decenije vojne okupacije te teritorije.

XS
SM
MD
LG