Linkovi

Ban Ki Mun novi šef Ujedinjenih nacija od 1. januara 2007.


Generalna skupština UN u petak je izabrala južnokorejskog diplomatu Ban Ki Muna za novog generalnog sekretara UN.

Ki Mun bi trebalo da preuzme dužnost 1. janura 2007. godine, kada sadašnjem generalnom sekretaru Kofiju Ananu, iz Gane, ističe drugi petogodišnji mandat. On je drugi predstavnik Azije na mestu prvog čoveka svetske organizacije, posle Burmanca U Tanta (1961-1971).

Ban Ki Mun je rođen 13. juna 1944. godine u Čngdžuju, u centralnoj Južnoj Koreji. Diplomirao je međunarodne odnose na Nacionalnom univerzitetu u Seulu 1970, a doktorirao 1985. na Harvardu u oblasti javne administracije. Nakon studija zaposlio se u Ministarstvu inostranih poslova Republike Koreje, a službenik UN postao je 1975. godine, od kada se nalazio na različitim funkcijama u okviru svetske organizacije.

Njegovo prvo postavljenje u inostranstvu bilo je u predstavništvu UN u Nju Delhiju, nakon čega je imenovan za prvog sekretara stalne posmatračke misije Južne Koreje u UN u Njujorku. Dva mandata je bio u ambasadi Južne Koreje u SAD, a od 1990. do 1992. bio je na jednoj od najvažnijih i najizazovnijih pozicija - generalnog direktora za američka pitanja u Ministarstvu inostranih poslova.

Karijeru je nastavio kao zamenik ministra za planiranje i međunarodne organizacije, a potom je bio savetnik predsednika Južne Koreje za nacionalnu bezbednost. Kao ambasador Južne Koreje u Austriji, Ban je 1999. izabran za predsedavajućeg pripremne komisije Organizacije za sveobuhvatnu zabranu testiranja nuklearnog naoružanja. Bio je šef kabineta predsedavajućeg Generalne skupštine UN 2001.

Za južnokorejskog ministra inostranih poslova i trgovine postavljen je u januaru 2004. godine. Kao šef diplomatije, u septembru 2005. odigrao je ključnu ulogu u diplomatskim naporima da se usvoji Zajednička izjava o rešenju severnokorejskog nukleranog pitanja.

U februaru 2006. Ban Ki Mun se kandidovao za generalnog sekretara UN, a Savet bezbednosti UN ga je 9. oktobra ove godine i zvanično nominovao za ovu funkciju. Ki Mun govori engleski i francuski jezik, a služi se nemačkim i japanskim. Oženjen je Ju Sun Tek, sa kojom ima sina i dve ćerke.

XS
SM
MD
LG