Linkovi

Sergej Ivanov: Upotreba sile prema Pjongjangu ne dolazi u obzir


Ruski ministar odbrane Sergej Ivanov upozorio je danas da sankcije UN Severnoj Koreji ne smeju da sadrže pretnju upotrebom sile. Ivanov je rekao da bi rezolucija Saveta bezbednosti UN trebalo da pošalje drugačiji signal Pjongjangu, da se nuklerana kriza mora rešavati "mirnim, političko-diplomatskim sredstvima".

"Naravno, upotreba sile ne dolazi u obzir", rekao je Ivanov nakon razgovora u Moskvi sa specijalnim izaslanikom kineskog predsednika za severnokorejsko nukleano pitanje Tangom Djijasuanom. Prema rečima ruskog ministra odbrane, "za Rusiju i Kinu, koje se graniče sa Severnom Korejom, to pitanje je od primarnog značaja".

Ivanov je ocenio da je nuklerana proba koja je, kako tvrdi Severna Koreja, sprovedena u ponedeljak "sramotna", ali je upozorio da bi eventualne sankcije trebalo da imaju za cilj ohrabrivanje Pjongjanga da se vrati pregovorima.

"Te sankcije ne smeju da imaju ni nagoveštaj o korišćenju sile i ne smeju da budu uperene protiv severnokorejskog naroda".

Kako je rekao, eventualne sankcije bi trebalo da budu ukinute čim Severna Koreja odluči da ponovo pristupi pregovorima. Ivanov je, takođe, rekao da, iako prošlonedeljna proba nije bila štetna po okruženje niko ne može da garantuje da, ako se takve akcije nastave, neće naneti ozbiljnu štetu okolini. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov već je juče izjavio da su se Rusija i Kina usprotivile su se uvođenju "oštrih sankcija" Severnoj Koreji.

Pjongjang je juče signalizirao da bi mogao da se vrati razgovorima o svom spornom nuklearnom programu, kao i da bi mogao da primeni godinu dana star ugovor o napuštanju nuklearnog programa u zamenu za pomoć i bezbednosne garancije.

Pregovori šest zemalja - Južne i Severne Koreje, Kine, SAD, Rusije i Japana, o nuklearnom programu prekinuti su u septembru prošle godine. Savet bezbednosti UN trebalo bi da danas glasa o nacrtu rezolucije koja predviđa uvođenje sankcija Severnoj Koreji. Severna Koreja je u ponedeljak saopštila da je izvršila svoju prvu nuklearnu probu, što je izazvalo zabrinutost i oštre reakcije međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG