Linkovi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno usvojio sankcije Severnoj Koreji


Savet bezbednosti UN jednoglasno je večeras usvojio finansijske sankcije i zabranu izvoza
naoružanja Severnoj Koreji kao odgovor na nedavne nuklearne probe te zemlje. UN su takođe osudile nuklearne probe od 9. oktobra koje je, prema tvrdnjama režima u Pjongjangu, Severna Koreja sprovela i zatražile bezuslovni i trenutni povratak te države pregovarackom procesu.

Prema rezoluciji koju su sačinile SAD, državama se dozvoljava da zaustavljaju i proveravaju tovar koji ie iz i ka Severnoj Koreji kako bi se proverilo da li eventualno sadrži oružje za masovno uništenje i materijal od kojih se to oružje pravi. Kineski ambasador u UN Vang Guangja posle glasanja je ukazao da je odredba kojom se dozvoljava kontrola tovara i dalje neprihvatljiva za Peking.

Zabrana izvoza oružja u Severnu Koreju odnosi se samo na nekonvencionalno naoružanju i krupnije konvecionalnog oruđe poput tenkova, ratnih brodova, borbenih aviona i projektila. To je, takođe, još jedan ustupak kineskim i ruskim predstavnicima u UN koji su se protivili potpunoj zabrani prodaje oružja. Od Severne Koreje se zahteva da uništi svo svoje nuklearno naoružanje, ali je isklučena pretnja vojnom intervencijom što je bio jedan od osnovih zahteva Kine i Rusije. Američki ambasador u UN Džon Bolton (John) upozorio je, međutim, režim u Pjongjangu da će SAD, ukoliko rukovodstvo Severne Koreje nastavi da razvija nuklearni program, tražiti od Saveta bezbednosti donošenje novih mera.

Rezolucija od svih država zahteva da spreče prodaju ili transfer materijala koji bi mogao biti u vezi sa programom Pjongjanga za razvoj nekonvencionalnog oružja. Prema tekstu rezolucije, od država se zahteva da zamrznu sva finansijska sredstva povezana s bilo kojom osobom iz vrha severnokorejskih vlasti, umešanih u razvoj nuklearnog programa ili razvoj balističkih raketa. Državama se zabranjuje i prodaja luksuzne robe Severnoj Koreji. To je izazvalo negodovanje kineskog predstavnika koji je rekao da "ne zna šta znači luksuzna roba" jer to može imati različita tumačenja za one koji nemaju ništa.

Glasanje u Savetu bezbednosti UN usledilo je pošto su, u poslednjem trenutku, prevaziđene razlike sa Rusijom i Kinom. Severna Koreja je odmah odbacila rezoluciju a njen ambasador Pak Gil Jon je demonstrativno napustio zasedanje Saveta bezbednosti optužujući članove tog tela da su preduzeli "gangstersku" akciju zanemarujući niklearnu pretnju SAD po njegovu državu.

XS
SM
MD
LG