Linkovi

Krivokapić: U ustavu Crne Gore ne treba nabrajati verske zajednice


Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, po povratku sa sjednice Venecijanske komisije, rekao je da je tom tijelu prenio stav da u novom ustavu Crne Gore ne treba nabrajati vjerske zajednice, a da službenom jeziku možda treba dati opšti naziv.

Naglašavajući da je na sjednici Venecijanske komisije iznio lični stav, predsjednik crnogorskog parlamenta rekao je kako je tamo saopštio da je pristalica ideje da ne treba da postoji numeracija vjerskih zajednica, nego samo norma da su one odvojene od države i da ’ne treba ići dalje od toga’’.

Nacrt novog ustava izazvao je brojne polemike, posebno kada su u pitanju pravoslavne crkve u Crnoj Gori i službeni jezik. U odjeljku o ljudskim pravima ekspertske verzije nacrta ustava koja je juče dostavljena poslanicima, pominju se Crnogorska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva, Katolička crkva, Islamska vjerska zajednica i druge vjerske institucije.

“Smatram da to nije potrebno”, rekao je Krivokapić.

Socijalistička narodna partija ocijenila je danas da je žalosno da se sa ekspertskom verzijom novog ustava Crne Gore upoznaje prije Venecijanska komisija nego poslanici crnogorske Skupštine i saopštila da neće imati svoju verziju najvišeg pravnog akta.

Ta stranka tvrdi da se time marginalizuje crnogorski parlament i najavljuje da će pažljivo sagledati eksperstku verziju ustava, kao i da će njihov tim predložiti eventualna poboljšanja. Narodna stranka pozvala je Srpsku listu da usaglasi stavove u vezi sa kapitalnim pitanjima od interesa za sudbinu srpskog naroda i njegovog opstanka u Crnoj Gori. Ta stranka zamjera Srpskoj listi što najavljuje da će zahtijevati da u novom crnogorskom ustavu budu dva konstitutivna naroda - Srbi i Crnogorci, a da u službenoj upotrebi budu ravnopravni srpski i ‘’nepostojeći crnogorski jezik’’.


XS
SM
MD
LG