Linkovi

Završeni razgovori o formiranju trikontinentalne automobilske alijanse


«Dženeral motors» je održao konferenciju za novinare u Detroitu u Mičigenu, na kojoj je saopšteno da je dogovor propao, jer tri proizvođača nisu uspela da se dogovore o nadoknadama.

Ideja je delovala veoma privlačno: globalna automobilska alijansa najvećih proizvođača na svetu, sa partnerima u Evropi i Jaanu. Ali ni posle gotovo tromesečnih razgovora, tri autoproizvođača nisu mogla da se dogovore o uslovima, kako je objasnio Rik Vagoner, izvršni direktor «Dženeral motorsa».

«Na kraju, posle razmatranja i diskusija, odbor ‘Dži Ema’ je zaključio da struktura alijanse kakvu je predložio ‘Reno-Nisan’, nije u najboljem interesu naših deoničara. Glasanje je bilo jednoglasno», rekao je Vagoner.

«Dži Em» je tražio nadoknadu za potpis ugovora, tvrdeći da bi «Reno-Nisan» imao više koristi od saveza koji bi sprečavao udruživanje američkog autoproizvođača sa drugim kompanijama. Vagoner je rekao da su nadležni u «Reno-Nisanu» odgovorili da bi takva kompenzacija bila «suprotna duhu svake uspešne alijanse».

«’Reno/Nisan’ je jasno rekao da ne bi hteo da plati bilo kakvu tržišnu premiju ili da kompenzuje 'Dži Em', da bi uravnotežio neproporcionalni uticaj očekivane saradnje, niti bi platio premiju za potencijalno sprečavanje drugih alijansi», kaže Vagoner.

«Dženeral motors», koji je 2005. prijavio gubitak od deset milijardi dolara, ove godine je zabeležio jake finansijske rezultate. Akcije su skočile za 70 odsto, delimično zahvaljujući programu rekonstrukcije, koji je obuhvatio i masovna ukidanja radnih mesta i zatvaranje fabrika. Vagoner je rekao da se pribojavao da bi složena alijansa mogla da uspori preobražaj kompanije, ali je dodao da je otvoren za nova partnerstva.
Propast alijanse «Dži Em – Reno – Nisan» je oživeo spekulacije da bi sledeći mogao da bude «Ford». Zvaničnici «Reno-Nisana» nisu hteli da komentarišu, a «Ford», koji je ove godine počeo sopstveni program obnove, odbija da kaže da li je zainteresovan za formiranje saveza sa dva strana proizvođača.

XS
SM
MD
LG