Linkovi

Još jednom debata oko modifikovanih masti se zagrejava


To su hemijski modifikovana jestiva ulja za koje se veruje da povećavaju rizik od dobijanja srčanih oboljenja. Zvaničnici u Njujorku sada planiraju da zabrane restoranima da služe hranu sa modifikovanim mastima.

Rafinisane masti čine pržene krompiriće hrskavim, krofne sočnim, i prema nekim procenama, ubiju oko 50 hiljada Amerikanaca godišnje. Sudeći prema američkoj Uprvi za hranu i lekove, naučni podaci pokazuju da upotreba zasićenih masti, modifikovanih masti i dijetetskog holesterola povećava nivoe lošeg holesterola, a to, sa svoje strane, povećava rizik od dobijanja bolesti srca.

Rafinisane masti mogu se pronaći u nekim biljnim dodacima, margarinima, krekerima, kolačima i ostaloj hrani pravljenoj sa – ili prženoj u – hemijski modifikovanim jestivim uljima od povrća. Ona su nekada bila smatrana zdravijom zamenom za puter. Ali više ne. Prošlog januara američka Uprava za hranu i lekove zatražila je da hrana koja sadrži modifikovane masti bude obeležena na proizvodima. Sada, grad Njujork planira da zabrani njihovo korišćenje u restoranima. Lin Ričardson je član gradske zdravstvene uprave Njujorka.

«To je jednako zabrani stavljanja olova u boju,» kaže ona.

Modifikovane masti produžuju rok trajanja i ukus hrane. Medjutim, neki nutricionisti kažu da je prelazak na zasićene masti, kao što je puter, bolji na duže staze.

«Ljudi misle da bi bilo skuplje ili imalo drugačiji ukus, ali nikome neće nedostajati modifikovane masti,» kaže Ričardson.

Zdravstvena uprava Njujorka promovisala je ovaj plan ističući da to neće doprineti smanjenju gojaznosti, ali će pomoći Njujorčanima da žive duže i zdravije. Ne slažu se svi sa takvom zabranom. Volter Olson je viši savetnik u Menhetn institutu.

«Sećam se kada su nam govorili da predjemo sa putera na margarin zato što su mislili da je zdraviji. Drago mi je da tada nisu usvojili zakon,» kaže Olson.

Neki potrošači ipak smatraju da je to dobra ideja.

«Mislim da bi bolje informisanje, posebno dece, oko biranja zdravije hrane moglo da bude veoma dobro».

A, zdravstveno bolje informisani potrošači mogli bi i sami da utiči na ishod. Denis Ris je vlasnik velikog restorana u Njujorku.

»Sve dok imamo ravnopravne uslove, siguran sam da će veliki lanci pronaći način da ponude veoma ukusne recepte koristeći pravilne masti,» kaže on.

Predlog grada Njujorka mogao bi da bude odobren u decembru. Zvaničnici u Čikagu takodje razmatraju zabranu modifikovanih masti, ali bi njihova mera izuzela restorane brze hrane.

XS
SM
MD
LG