Linkovi

Savjet bezbjednosti UN danas se izjašnjava o uvođenju sankcija Pjongjangu


SAD su svoje saveznike u Aziji obavijestile da su registrovani tragovi radijacije koji bi mogli da potvrde vjerodostojnost tvrdnje Pjongjanga o testiranju nuklearnog oružja. To je saopšteno u trenutku dok Vašington pokušava da uvjeri velike sile u Savjetu bezbjednosti da podrže rezoluciju kojom će Sjeverna Koreja biti sankcionisana.

Američke obavještajne agencije javile su saveznicima u Južnoj Koreji i Japanu da su američki avioni registrovali radijaciju kod Sjeverne Koreje i, mada još nema službene potvrde tih nalaza, analitičari vjeruju da radijacija u toj oblasti potvrđuje tvrdnje Pjongjanga.

Seul je saopštio da nalazi nisu neočekivani i da će pozicija Južne Koreje ostati ista – podrška sankcijama pod uslovom da – kako je rekao predsjednik No Mu-jun, nisu ekstremne.

Predsjednik Buš očekuje da Savjet bezbjednosti danas usvoji rezoluciju koja će po Pjongjang, zbog ignorisanja zahtjeva međunarodne zajednice, imati “stvarne posljedice”. Kina i Rusija su međutim eksplicitno zatražile da rezolucija isključi upotrebu sile, što bi u posljednjem trenutku moglo da dovede do odlaganja glasanja u Savjetu bezbjednosti.

Novi američki nacrt rezolucije koji je u petak uveče podijeljen ambasadorima u UN, manje je striktan od prvobitnog zahtjeva i udovoljava nekim zahtjevima Kine i Rusije. Zamijenjuje se potpuni embargo na uvoz oružja sa preciznijom definicijom koja se odnosi na uvoz tenkova, aviona i projektila. Nacrt, ako bude usvojen, ovlastio bi sve države da sprovode inspekciju pošiljki prema i iz Sjeverne Koreje.

Južnokorejski ministar iniostranih poslova Ban Ki-mun, koji je juče formalno izabran za nasljednika Kofija Anana na čelu svjetske organizacije, rekao je da na dužnost stupa “teška srca”, da je Pjongjang ignorisao sva međunarodna upozorenja, ali da će on pokušati da koordinira akcije članica UN kako bi se adekvatno odgovorilo Pjongjangu.

Živa diplomatska aktivnost se pored Njujorka, odvija i u samom regionu. Ruski izaslanik je danas ponovio bio u Pjongjangu gdje je apelovao na Sjevernu Koreju da se vrati multilateralnim pregovorima o svom nuklearnom programu. On kaže da je imao korisne razgovore.

Juče su o krizi razgovarali predsjednici Kine i Južne Koreje, a američki državni sekretar Kondoliza Rajs naredne sedmice stiže u zvaničnu posjetu Kini, Japanu i Južnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG