Linkovi

Ričard Danat demantuje da je između komandanta armije i vlade došlo do trvenja


Danat demantuje da je između komandanta armije i vlade došlo do trvenja

Komandant britanske armije, general Ričard Danat, pokušava da umanji buru koju je izazvala njegova izjava da bi britanske trupe uskoro trebalo da se povuku iz Iraka. General Danat je objasnio da je njegova izjava listu «Dejli mejl» izvučena iz konteksta, a potom su i on i premijer Toni Bler demantovali tvrdnje da je između komandanta armije i vlade došlo do trvenja. «Dejli mejl» je naveo da je general rekao da britanske trupe amo pogoršavaju bezbednosnu situaciju u Iraku i da bi uskoro trebalo da se povuku. Što se tiče najnovijeg nasilja, iračke vlasti su saopštile da su u današnjoj eksploziji bombe u policijskoj stanici u Hilahu, južno od Bagdada, poginuli komandant specijalne jedinice i njegov pomoćnik.

Američke snaga na početku rata ubili britanskog novinara Terija Lojda

Pomoćnik zamenika istražnog sudije za smrtne slučajeve u Oksfordširu, Endru Voker, zaključio je da su pripadnici američkih snaga na početku iračkog rata ubili britanskog novinara Terija Lojda i saopštio da će da zatraži podizanje optužnice protiv odgovornih. On je zaključio da su Lojda pogodili u glavu američki vojnici koji su otvorili vatru na civilni minibus kojim je novinar prethodno ranjen u leđa prevožen u bolnicu.

Crveni krst završio posetu

Međunarodni komitet Crvenog krsta je saopštio da je završio najnoviju posetu osumnjičenih terorista u zatvoru u bazi u Zalivu Gvantanamo na Kubi. Portparol crvenog krsta je saopštio da su nadležni videli 454 zatvorenika, među kojima je i 14 osumnjičenih terorista nedavno prebačenih iz više tajnih objekata pod kontrolom Centralne obaveštajne agencije.

Novi sukobi u Pojasu Gaze

Izraelski vojnici u protekla dva dana ubili su 13 Palestinaca. Palestinski očevici navode da su u izraelskom vazdušnom udaru u Pojasu Gaze ubijena tri pripadnika Hamasa, dok izraelska vojska tvrdi da su se ekstremisti pripremali da ispale rakete na Izrael. Nekoliko sati ranije, izraelski vojnici razmenili su vatru sa palestinskim ekstremistima na jugu Gaze. U medjuvremenu, stotine Palestinaca su izazvale nerede kod izraelskog vojnog punkta na ulasku u Jerusalim, pokušavajući da udju u grad da bi obeležili Ramazan u džamiji Al-Aksa.

Sukobi u Avganistanu

U samoubilačkom bombaškom napadu na konvoj NATO-a u Kandaharu, poginulo je sedam civila, saopštili su avganistanski zvaničnici. U eksploziji automobila bombe na glavnom autoputu koji vodi ka prestonici, Kabulu, ranjena su dva vojnika NATO-a i još nekoliko ljudi. Dan ranije, snage NATO-a su zajedno sa avganistanskim vojnicima likvidirale najmanje 20 osumnjičenih pripadnika Talibana, na jugu zemlje.

XS
SM
MD
LG