Linkovi

Mnogi Amerikanci ne znaju poreklo pesme koja je proglašena za himnu


Američka nacionalna himna, «Steg posut zvezdama», ili «Zastava ukrašena zvezdama», izvodi se na sportskim događajima, verskim svečanostima i u brojnim drugim važnim prilikama.

Američku nacionalnu himnu je inspirisala hrabra odbrana Tvrđave Mekhenri. Sada nacionalni park u blizini Vašingtona, bio je poprište žestoke bitke 1812, između Amrikanaca i Britanaca, o čemu priča i Ben Kreštul, čuvar parka u Fort Mekhenriju.

«Tvrđava je bila sagrađena 1798, kao deo priobalne fortifikacije duž Istočne obale. Fort Mekhenri je završen 1803. Dobio je ime po Džemsu Henriju, ministru rata u administraciji predsednika Džordža Vašingtona. Britanska Kraljevska mornarica je napala Fort Mekhenri septembra 1814. Brodovlje se kasnije povuklo. Sve to je inspirisalo Frensisa Skota Kia da napiše pesmu ‘Steg posut zvezdama’», kaže Kreštul.

Britanci su zapalili Belu kuću i Kapitol avgusta 1814. Uputili su se prema baltimorskoj luci, strateškom pristaništu udaljenom 64 kilometra od Vašingtona. Tvrđava Mekhenri je bila glavna vojna tačka na tom potezu. Komandant tvrđave, major Džordž Armistid, naglasio je odlučnost svojih boraca isticanjem, kako je rekao, «zastave toliko velike da je Britanci i izdaleka lako ugledaju».

Britanske trupe su 12. septembra, 1814, počele iskrcavanje. Kraljevska mornarica je idućeg dana počela da bombarduje Fort Mekhenri. Tvrđavu je branilo hiljadu američkih vojnika, kaže čuvar nacionalnog parka Ben Kreštul.

«Tamo se vidi zelena bova, koja otprilike označava mesto sa kojeg je mornarica bombardovala samu tvrđavu», kaže on.

Bombardovanje je trajalo 25 sati. Procenjuje se da je ispaljeno oko 1800 bombi i granata, tako da je nebo iznad tvrđave plamtelo. Jedan od očevidaca je bio i advokat Frensis Skot Ki, iz Merilenda.

«Frensis Skot Ki je bio na brodu, plovnom objektu niz reku iza britanske flote, koji je istakao pregovaračku zastavu. Hteo je da pregovara o razmeni svog prijatelja, doktora Vilijama Binsa, koga su Britanci zarobili. Bio je zajedno sa pukovnikom Džonom Skinerom, koji je bio zadužen za pregovore o razmeni zarobljenika. Međutim, oni nisu hteli da oslobode bilo koga dok se bitka ne završi. Bojali su se da zarobljenici previše znaju o ratnim planovima», kaže Kreštul.

Frensis je video kako se američka zastava ponosito vijori na noćnom nebu i to ga je nadahnulo da napiše «Steg posut zvezdama» - na koverti koja mu se našla u džepu.
Medlin Halfner je došla u Fort Mekhenri iz Zapadne Virdžinije.

«Mislim da mi je najimpresivnija sama pomisao na emocije koje je Frensis Skot Ki imao pišući ‘Steg posut zvezdama’. Hoću da kažem da mogu da zamislim šta je Ki osećao posmatrajući celo bombardovanje i gledajući zastavu koja se vijorila. Rekla bih da je to morao da bude zaista emotivan trenutak», kaže Medlin Halfner.

«Steg posut zvezdama» je proglašen za nacionalnu himnu 1931. Originalna zastava koja se vijorila nad tvrđavom, poklonjena je porodici majora Džordža Armistida. Ostala je u porodici duže vreme, dok nije poklonjena Muzeju «Smitsonijen» 1909. Prvobitnih 15 zvezdica na zastavi se pretvorilo u 50. A Fort Mekhenri je i dalje tu da svedoči o rođenju američke nacionalne himne.


XS
SM
MD
LG