Linkovi

Apelacioni sud Čilea ukinuo imunitet Augustu Pinočeu


Apelacioni sud Čilea ukinuo je imunitet Augustu Pinočeu čime su stvoreni uslovi da počne suđenje bivšem čileanskom diktatoru za ubistvo hemičara koji je radio kao agent tajne policije.

Pinoče (90), koji je Čileom vladao od 1973. do 1990, optužen je za više slučajeva kršenje ljudskih prava, ali mu još nijedanput nije izrečena presuda, jer se slučajevi odugovlače, a neki su odbačeni zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog.

Prema čileanskom zakonu, sudovi moraju da odlučuju od slučaja do slučaja da liPinočeu treba da bude oduzet imunitet koji je, kako je podsetila britanska novinska agencija, privilegija bivših lidera te države u južnoj Americi. Telo Eugenija Beriosa, naučnika koji je radio za Pinočeovu tajnu policiju DINA, pronađeno je 1995. zakopano na plaži u Urugvaju, pošto mu je pucano u glavu iz vatrenog oružja. Iako Pinoče nije više bio predsednik, on je i dalje bio glavnokomandujući armije 1992, kada je, kako se veruje, ubijen Berios.

Prema nedavnoj izjavi jednog istražnog sudije, Berios je tražio azil u Urugvaju kako bi izbegao suđenje u Čileu, gde je bio optužen za saučesništvo u ubistvu u Vašingtonu 1976. godine Orlanda Letelijera Letelier je bio šef diplomatije u vladi predsednika Salvadora Aljendea koju je Pinoče zbacio. Berios je, takođe, u svojstvu svedoka bio pozivan na suđenje vezano za proizvodnju smrtonosnog nervnog gasa sarina, koji je trebalo da bude korišćen za likvidacije u vreme Pinočeove diktature.

Za vreme Pinočeove vladavine, ubijeno je ili nestalo oko 3.000 ljudi, a mnogo veći broj je prošao hapšenja i mučenja koja je protiv neistomišljenika sprovodila DINA. Pinočeovi advokati tvrde da on nije u stanju da se pojavi na suđenju zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja.

XS
SM
MD
LG