Linkovi

Laserska televizija kuca na vrata


Dok većina nas još koristi televizore sa katodnim cevima, i tek razmišlja da li da kao sledeći kupi prijemnik sa plazma ili LCD tehnologijom, japanski gigant Tošiba najavljuje novu tehnologiju, bolju - kako tvrdi - čak i od filmske projekcije.

Pronalazak se zasniva na relativno staroj tehnologiji firme Teksas instruments, sa lampama sa živinom parom, koje projektuju sliku na ekran otpozadi.

Umesto pomenutih lampi Micibiši je upotrebio crveni, zeleni i plavi laser povezan sa čipom za procesovanje slike visoke rezolucije. Prema onima koji su videli prototip, rezultat je zapanjujući. Slika je svetla i jasna, sa precizno ocrtanim detaljima, a boje su potpuno prirodne.

Ekran je, kažu, tanak i dvostruko lakši o onih za plazma ili LCD prijemnike, jer nije izradjen od stakla. Do sada se smatralo da će laserska TV tehnologija biti dostupna potrošačima tek kroz dve do tri godine, ali firma Micubiši kaže da će njeni televizori stići u prodavnice već krajem 2007., i to po ceni ne većoj od one za današnje plazma televizore.

Firma takodje kaže da će laserski televizori trošiti tri puta manje struje od većih klasičnih modela, zvanih kućni bioskopi. Za razliku od drugih sistema, koji su sve vreme pod naponom, poluprovodnički laseri uključuju se po potrebi pa imaju znatno duži vek trajanja. U medjuvremenu, neke kompanije razvijaju još jednu novu TV tehnologiju, nazvanu SED. Kako izgleda, kupovima televizora postepeno postaje komplikovana gotovo kao kupovina automobila.

XS
SM
MD
LG