Linkovi

Evropska unija očekuje punu saradnju Beograda sa Hagom


Predsednik Srbije Boris Tadić u petak će u Helsinkiju razgovarati sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom, evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom i finskim ministrom spoljnih poslova Erkijem Tuomiojom, čija zemlja predsedava EU.

Tadić je beogradskoj agenciji Beta izjavio da je cilj diplomatske inicijative koju je pokrenuo - da Evropska unija uslovno nastavi pregovore i potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, što bi podrazumevalo obavezu demokratske vlade koja bude izabrana na sledećim izborima da završi saradnju sa Haškim tribunalom.

Evropljani na sastanak u Helsinki dolaze sa poznatim stavovima - Srbiju smatraju jednim od ključnih faktora stabilnosti regiona i partnerom kojeg žele što prije da vide u evropskom članstvu. Medjutim, žele pre toga da vide ispunjavanje preuzetih obaveza koje još uvek čekaju na ostvarenje - punu saradnju sa Hagom, koja bi trebala da vodi do hapšenja Mladića.

Veruje se da će takvu poruku srpskom predsjedniku Borisu Tadiću preneti i visoki predstavnik EU, Havijer Solana, koji je nedavno evropskim paraentarcima ukazao na brzinu i značaj političkog progresa kroz koji prolazi srpsko društvo - politički dogovor oko ustava, skori referendum, a potom i izbori, čime bi Srbija, kada je ustav u pitanju, dobila formu moderne evropske države.

Apel iz Brisela je da se ulože dodatni napori kako bi se objedinile demokratske snage - pomoglo bi to i uspešnijoj završnici pregovora o kosovskoj budućnosti i ukupnim naporima da se država što pre pridruži evropskoj matici.

Sigurno je da Evropljani neće zaobići ni temu uslovljavanja kao najefikasnijeg mehanizma podsticanja zapadnobalkanskih država - to ih, kako je ukazao evroski komesar za proširenje, Oli Ren, navodi da snažnije sprovode neophodne reforme i ispunjavaju medjunarodne obaveze. Slično kao i NATO, ni EU ne bi smela da napusti ovo delotvorno orudje ni kada je u pitanju Srbija, upozorio je komesar Ren, podsećajući da su pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju još uvek " na ledu" samo zato što zvanični Beograd još nije ispunio svoj deo zadatka.

XS
SM
MD
LG