Linkovi

Orhan Pamuk dobitnik Nobelove nagrade za književnost


Turski pisac Orhan Pamuk dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, saopštila je u Stokholmu Švedska kraljevska akademija.

Stalni sekretar Akademije, Horas Engdal, rekao je novinarima da je Nobelov komitet odlučio da nagradi književnika "koji je, u potrazi za melanholičnom dušom svog rodnog grada, Istanbula, pronašao nove simbole sudara i preplitanja različitih kultura”.

Pamuk i danas živi u Istanbulu, gdje slovi za uticajnog komentatora.

U januaru, sud u Tusrkoj odbacio je optužbe u procesu koji je protiv njega vođen za uvredu nacije, jer je u jednom intervjuu objavljanom u Švajcarskoj, izjavio da je otomanska Turska pogubila 30 hiljada Kurda i milion Jermena.

Orhan Pamuk (54) je bio i prvi autor iz muslimanskog svijeta koji je osudio fatvu protiv Salmana Rušdija.

Orhan Pamuk u 10 svojih djela, prevedenih an engleski, njemački, švedski i francuski, dešavanja u turskom društvu i podjele na tradicionaliste i zapadnjake.

"Međunarodnu slavu stekao je romanom, `Bijela tvrdjava',
istorijskom fikcijom iz Istanbula u 17. vijeku. Poznata su i njegova druga djela poput "Zovem se crveno", "Tiha kuća", "Crna knjiga", "Novi život" i "Snijeg".

Nagrada Orhanu Pamuku biće uručena 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela. Laureat će dobiti i ček na 1,1 milion eura. Prošle godine dobitnik Nobelove nagrade za književnost bio je britanski pisac Harold Pinter.

Nobelova nagrada za mir, čiji će laureat biti poznat u petak 13. oktobra, biće uručena u Oslu, a ostale u Stokholmu.

XS
SM
MD
LG