Linkovi

SAD traže da Ujedinjene nacije uvedu strožije sankcije Severnoj Koreji


SAD će formalno zatražiti od Saveta bezbednosti UN da kazni Severnu Koreju zbog nuklearne probe koju je navodno izvršila.

Američki ambasador u UN, Džon Bolton, prosledio je diplomatama nacrt rezolucije kojom se predvidja uvodjenje strožijih novih sankcija protiv Pjongjanga, uključujući strogi embargo na uvoz oružja, zabranu putovanja i finansijske restrikcije.

Razgovori o nacrtu rezolucije su u toku, a Bolton je prethodno najavio da će se zalagati da Savet bezbednosti već u petak glasa o tom dokumentu. Američki ambasador je istakao da je važno da Savet pošalje jasnu poruku Severnokorejcima.

Kineski ambasador u UN Vang Guang-ja rekao je novinarima da Savet bezbednosti mora odlučno osuditi potez Severne Koreje ali je dodao da članice još razmatraju intenzitet odgovora.

Pjongjang je početkom ove nedelje istakao da će nove sankcije smatrati objavom rata. U Vašingtonu se danas predsednik Buš sastao sa visokim kineskim diplomatom Tang Djia-šuanom, koji se saglasio da su energične mere prema Severnoj Koreji – neophodne.

Do sada niko izvan Severne Koreje nije mogao da potvrdi da je Pjongjang zaista izvršio nuklearnu probu. Francuski, japanski i ruski naučnici slažu se da je u ponedeljak u Severnoj Koreji došlo do neke ekplozije ali da je njena snaga bila relativno mala.

Francuska ukazuje da je reč o malom deliću snage atomske bombe koju su SAD bacile na Hirošimu u II svetskom ratu.

Južnokorejski zvaničnici kažu da nisu primetili neoubičajenu radioaktivnost u tom regionu posle navodnog nuklearnog testa severnog suseda. Neki stručnjaci Ministarstva nauke i tehnologije u Seulu počinju da sumnjaju da je nuklearna proba uopšte i izvršena.

XS
SM
MD
LG