Linkovi

Nikolas Berns: Nema alternative uvođenju sankcija Iranu


Državni podsekretar Nikolas Berns izjavio je da Vašington traži da se Iranu momentalno uvedu sankcije, jer je raspoloženje za uvođenjem kaznenih mjera u međunarodnoj javnosti poraslo nakon što je Sjeverna Koreja navodno testirala svoje nuklearno oružje.

Nikolas Berns rekao je forumu koji je okupila nevladina organizacija “Savjet za spoljnopolitička pitanja” u Njujorku, da nema alternative uvođenju sankcija Iranu, pošto je Teheran odbio ponudu američko-evropskih povlastica koje su mu nuđene u zamjenu za odustajanje od nuklearnog programa.

Berns je rekao da su se stalne članice Savjeta bezbjednosti UN (SAD, Britanija, Francuska, Rusija i Kina) i Njemačka načelno dogovorili o sankcionisanju Teherana, ali da je ostalo da se narednih dana u direktnoj komunikaciji predstavnika tih država utanače svi detalji. Jučerašnji konsultacijama putem video linka prisustvovao je i visoki predstavnik EU, Havijer Solana.

Iranski predsjednik, Mahmud Ahmadinedžad, na drugoj strani, tvrdi da je njegova zemlja žrtva nasilničkog ponašanja velikih sila, ali nije optužio nijednu državu posebno. On smatra i da Savjet bezbjednosti UN nema pravo da se miješa u realizaciju iranskog nuklearnog programa.

Iran je ignorisao rok koji mu je dao Savjet bezbjednosti – da do 31. avgusta ove godine obustavi obogaćivanje uranijuma ili se suoči sa sankcijama. Rusija i Kina su, međutim, do sada pokazivale neodlučnost u vezi sa kažnjavanjem Teherana.

Zapadne zemlje optužuju Iran da tajno pokušava da proizvede nuklearno oružje, ali Teheran negira te tvrdnje.

XS
SM
MD
LG