Linkovi

Bivši senator upozorava na sve veći uticaj religije na politiku


Republikanski senator iz Misurija Džon Denfort penzionisao se pre deset godina. Od tada, sa sve većom zabrinutošću, prati kako se produbljuju veze izmedju politike i religije u Americi, i kako te veze izazivaju razdor medju Amerikancima. U svojoj novoj knjizi «Vera i politika», Denfort – senator, diplomata i episkopalni sveštenik - istražuje rastući jaz izmedju levice i desnice u Americi, liberalnih Demokrata i konzervativnih Repbulikanaca, svetovnog i duhovnog u američkom društvu. Kako izveštava Mohamed Elšinavi, senator Denfort takodje nudi i neka rešenja.

Prema vidjenju Džona Denforta, političari koji su ranije težili bezbednim, umerenim pozicijama sada menjaju svoje strategije.

Faith and Politics by John Danforth has his picture on it" hspace=2 src="/serbian/images/john-danforth_book_210.jpg" width=139 align=left vspace=2 border=0>«Ranije se u politici sva aktivnost odvijala oko političkog centra. Ali centar američke politike je sada doživeo krah. Obe političke stranke nastoje da zadovolje svoju bazu, odnosno tvrdokorne pristalice. Zbog toga je američkim političarima postalo izuzetno teško da razmotre veoma ozbiljna pitanja sa kojima moramo da se suočimo, na primer pitanje terorizma i otpadničkih režima.

Senator Denfort tvrdi da konzervativne verske grupe u Americi – takozvana «religiozna desnica» - nastoje da javnu debatu koncentrišu na osetljiva pitanja o kojima su mišljenja polarizovana, kao što je pitanje abortusa, eksperimenti sa bazičnim ćelijama, homoseksualni brakovi ili javna verska obeležja. On kritikuje religioznu desnicu što izaziva podele u Americi zbog tih pitanja, a svoju, Republikansku partiju, okrivljuje da je postala produžena ruka konzervativnih hrišćana.

«Ovo je prvi put u istoriji Amerike da imamo jednu versku političku partiju. Nikada nismo imali stranku koja se identifikovala sa jednom konkretnom verskom pozicijom.»

Ovaj bivši senator iz Misurija, koji je služio tri mandata u Senatu, kaže da lideri Republikanske partije veruju da će, ukoliko uspeju da privuku birače snažnih verskih ubedjenja, stranka proširiti svoje biračko telo. Iako priznaje da je ta strategija zaista pomogla Republikancima da osvoje kontrolu nad oba doma Kongresa, kao i nad Belom kućom, Denfort smatra da je ona podelila naciju.

«Većina Amerikanaca – ako razmisle o tome – ne žele da se religija meša u politiku. Oni ne žele versku političku stranku, već zemlju koja je otvorena za sve ljude, kao što je ranije bila. U prošlosti smo se uverili da religija može da izazove podele, i zato smo napisali ustav tako kako smo ga napisali, da bismo odvojili religiju od politike».

U svojoj knjizi, «Vera i politika», Denfort sugeriše put kojim bi Amerikanci mogli da prebrode podele izazvane verskim ubedjenjima. On posebno apeluje na hrišćane da Bibliju i hrišćansko učenje ne vide samo kao doktrinu o polarizujućim moralnim pitanjima, već i zajedničko tle za ljude svih vera i ubedjenja.

«Napisao sam ovu knjigu sa ciljem da vidim da li u Americi postoji dovoljno glasova spremnih da kažu – «ne, ne želimo podele na osnovu religije. Verujemo da treba obnoviti centar američke politike, da treba da pronadjemo zajednička gledišta o teškim pitanjima».

Knjigu Džona Denforta objavila je izdavačka kuća «Vajking Buks» (Viking Books). Njen puni naziv je «Vera i politika: kako debata o moralnim vrednostima izaziva podele u Americi, i kako da zajedno krenemo napred».

XS
SM
MD
LG