Linkovi

SAD pooštravaju primenu sankcija Kubi


Administracija predsednika Buša je objavila osnivanje novog odeljenja koje će agresivno tragati za svima koji krše trgovinske i putne sankcije koje su Sjedinjene Države uvele Kubi. Saradnica Glasa Amerike, Sindi Sain, izveštava iz Majamija, gde brojne kubansko-američke organizacije podržavaju oštriju politiku prema Kubi.

Oštrije mere prema svima koji krše 40-ogodišnje trgovinske sankcije Kubi, objavljene su u vreme političke neizvesnosti u toj zemlji. Kubanski predsednik Fidel Kastro je krajem jula privremeno prepustio vlast svom bratu Raulu i pojedini poznavaoci situacije veruju da je 47-ogodišnja vladavina Fidela Kastra možda završena.

Američki državni tužilac Aleksander Akosta, saopštio je na konferenciji za novinare u Majamiju da će novo odeljenje usaglašavati rad nadležnih iz nekoliko agencija, među kojima su i sekretarijati za finansije i trgovinu i Sekretarijat za unutrašnju bezbednost. Akosta nije hteo da odgovori na pitanja u vezi sa trenutkom saopštavanja te vesti, četiri nedelje uoči kongresnih izbora, rekavši samo:

«Uvereni smo da je ovo odgovarajući momenat da to dobije prvenstvo. Ove sankcije imaju važnu svrhu da dovedu do brzog prelaska na demokratiju u Kubi.»

Akosta je obećao da će proganjati uvoz i izvoz robe iz Kube, transfer novca i nedozvoljene posete karipskom ostrvu. On je objasnio da je cilj sankcija da se Kastrovom režimu uskrate potrebni američki dolari i ubrza prelaz na demokratiju. Sa time se saglašava i Kamila Galjardo, iz Nacionalne kubansko-američke fondacije, moćne lobističke organizacije stacionirane u Majamiju.

«Posebno u ovom trenutku, kada se situacija u Kubi menja iz dana u dan, smatramo da je važno ne samo da održimo sadašnju politiku, nego i da je dosledno sprovodimo i osiguramo da se sistem ne zloupotrebljava i neposredno ili posredno doprinosi održavanju Fidela Kastra i njegovih drugova na vlasti», kaže Kamila Galjardo, dodavši da mnogi Amerikanci pronalaze «kreativne» načine da zaobiđu stroge propise kojima se ograničava putovanje u Kubu.

«Ljudi uspevaju da pribave dozvole za putovanje pribogu iz obrazovnih i sličnih razloga, humanitarnih, verskih, a kada začeprkate malo dublje, radi se u suštini o turizmu», kaže Kamila Galjardo. Kubanski Amerikanci koji imaju porodicu u Kubi, mogu da je posete svake tri godine i mogu da upute novac jedino najbližim članovima porodice. Prekršioci embarga mogu da budu osuđeni čak na deset godina zatvora i hiljade dolara novčane kazne.

Pojedini kritičari embarga kažu da je on više pomogao predsedniku Kastru nego što mu je štetio, omogućivši mu da za kubanske ekonomske nedaće okrivljuje Sjedinjene Države. Prema američkom zakonu, sankcije će ostati na snazi sve dok se ne zakažu višepartijski izbori, ne oslobode politički zatvorenici i dok braća Kastro ne odu s vlasti.

XS
SM
MD
LG