Linkovi

Predsednik Džordž Buš kaže kako SAD ne nameravaju da napadnu Severnu Koreju


Predsednik SAD poručio je tokom današnje konferencije za novinare u Beloj kući da će se Severna Koreja suočiti sa ozbiljnim posledicama zbog navodnog testa nukleranog oružja ove nedelje.

Američki predsednik je kazao da Vašington nastoji da sa saveznicima utvrdi tačnost navoda Pjongjanga o uspešno izvšenoj nuklearnoj probi, ali da i sama tvrdnja Pjongjanga predstavlja pretnju međunarodnom miru i stabilnosti. Predjednik Buš je rekao i da Sjedinjene države nemaju nameru da napadnu Severnu Koreju.

"Privrženi smo diplomatiji, ali zadržavamo sve opcije odbrane naših prijatelja i interesa u regionu koje ugrožava Severna koreja”, kazao je Buš ističući da Vašington pokušava da izdjejstvuje da Savet bezbednosti UN zatraži od Severne koreje da odustane od svojih nuklearnih ambicija.

Buš je odbacio i zahtev Kofina Anana za direktnim dijalogom Vašingtona i Pjongjanga rekavši da takav pristup u prošlosti nije dao rezultat.

Predsednik se osvrnuo i na unutrašnjopolitičke aktuelnosti. Rekao je da je pad budžedskog defiicita na 248 milijardi dolara, što je najniži nivo u proteklih sedam godina, rezultat ekonomske politike njegove administarcije. Dodao je da očekuje pobedu republikanaca na kongresnim izborima u novembru, da od sekretarijata za pravosuđe očekuje da utvrdi činjenice u vezi sa najnovijim skandalom u Kongresu i da ne misli da je tim skandalom poljuljana pozicija i integritet predsedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Hasterta.

Na istoj konferenciji za novinare, američki je predsednik ponovio da ne namerava da povuče trupe iz Iraka, a za najnoviji talas nasilja tokom Ramazana, Buš je optužio sektaške paravojne formacije, ističući da će Vašington nastaviti da podržava iračku vladu, jer je "u interesu SAD da Irak bude uspešan".

Komentarišući izveštaj stručnjaka Univerziteta «Džons Hopkins» u Baltimoru i Unverziteta Al Mustansirija u Bagdadu u kome se procenjuje da je od početka rata, mahom u nasilju, umrlo 655 hiljada Iračana, predsednik Buš je osporio te brojke ističući da sa njima nije saglasan ni amerilčki komandant u Iraku, general Kejsi.

«Stojim uz cifru koja pokazuje da je mnogo nedužnih izgubilo život. Ali šest stotina hiljada ili koliko god da pretpostavljaju, jednostavno nije verodostojno, rekao je Buš osporivši istovremeno i metodologiju prema kojoj je istraživanje obavljeno.

XS
SM
MD
LG