Linkovi

Severna Koreja preti da će eventualne sankcije smatrati objavom rata


Južnokorejski ministar odbrane najavio je da će njegova zemlja povećati pripravnost odbrambenog sistema, pošto je Severna Koreja, kako izgleda, testirala svoje nuklearno oružje. Kako iz Seula izveštava novinar Glasa Amerike Kurt Akin, Severna Koreja takodje preti da će odgovoriti na pritiask Sjedinjenih Država.

Južnokorejski ministar odbrane, Jun Kvan Un, rekao je zakonodavcima u Seulu da će njegova zemlja verovatno pojačati mere bezbednosti kako bi bila spremna da odgovori na potencijalnu nuklearnu pretnju Severne Koreje. On kaže da će Seul ”poboljšati i povećati“ obim svojih konvencionalnih snaga, ali da se neće naoružati nuklearnim arsenalom.

Južna Koreja je 1991.godine potpisala sporazum sa Severnom Korejom o denuklearizaciji korejskog poluostrva. Seul navodi da je Pjongjang prekršio taj sporazum, mada stručnjaci još pokušavaju da potvrde da li je prekjučerašnja podzemna eksplozija u Severnoj Koreji uzrokovana nuklearnom bombom.

Pjongjang je objavio da mu je potrebno nuklearno oružje kako bi osujetio moguću agresiju Sjedinjenih Država. Vašington ističe da nema nameru da napadne Severnu Koreju, a SAD su se priključile i regionalnim partnerima u ponudi ekonomskih i diplomatskih povlastica Pjongjangu, kako bi se odrekao svojih nuklearnih ambicija.

Sjedinjene Države sada saradjuju sa članicma Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kako bi se usvojila rezolucija o uvođenju ekonomskihsankcija Severnoj Kojerji. U međuvreemenu je severnokorejska centralna novinska agencija upozorila da će eventualne sankcije smatrati objavom rata.

Severna Koreja je saopštila da će odgovoriti, na pritisak Sjedinjenih Država, ali nije navela na koji način. Takodje je navedeno da je Severna Koreja spremna i ”za dijalog i za konfrontaciju“ kako bi se rešila kriza rešila.

Japan je u međuvremenu, dan nakon što u Ujedinjenim nacijama nije glatko prošao japanski predlog o potpunoj međunarodnoj izolaciji Severne Koreje, unilateralno uveo sankcije Pjongjangu. Sankcije uključuju potpunu obustavu trgovine sa Severnom Korejom, severnokorejskim brodovima je zabranjen pristup lukama u Japanu, a gotovo svim stanovnicima Severne Koreje zabranjen je ulazak u Japan.

Nuklearna proba Severne Koreje podstakla je takođe oštru debatu u Južnoj Koreji u vezi sa rešavanjem krize na poluostrvu. Opozicija krivi predsednika Noa Mu Hjuna zbog toga što je bio suviše popustljiv prema severnom susedu. Seul je dao milijarde dolara osiromašenoj Severnoj koreji u nadi da će obezbediti mir i odsustvo nukelarnog oružja.

Ima naznaka da bi Južna Koreja mogla da zauzme oštriji stav prema Pjongjangu. Predsednik No Mu Jun rekao je da je ta promena neophodna nakon nuklearne probe.

XS
SM
MD
LG