Linkovi

Buš osporava da je od početka invazije poginulo više od 600.000 Iračana


Američki i irački lekari su saopštili da je irački rat izazvao stotine hiljada civilnih žrtava od početka invazije 2003. Njihova procena je daleko veća od ostalih i administracija predsednika Buša je osporava, o čemu izveštava novinar Glasa Amerike Dejvid Mekalari.

Zdravstveni stručnjaci sa Univerziteta «Džons Hopkins» u Baltimoru i Unverziteta Al Mustansirija u Bagdadu, procenili su da je od početka rata umrlo 655 hiljada Iračana. Šef istraživačkog tima, lekar Gilbert Barnam sa Univerziteta «Džons Hopkins», kaže da toliki broj mrtvih odslikava stopu smrtnosti koja se od invazije više nego udvostručila.

«Utvrdili smo da se širom zemlje događa intenzivno nasilje. Podaci zaista ukazuju da je to jedan veoma uopšten proces i citiraju se ljudi u Iraku koji kažu da teško da ima porodice koja nije izgubila nekog u ovom ratu.»

Istraživanje ukazuje da je ogromna većina smrtnih slučajeva od početka invazije koalicionih snaga – oko 600 hiljada – rezultat nasilja povezanog sa ratom. Ostatak je posledica porasta određenih bolesti zbog propadanja zdravstvene infrastrukture. Prema istraživanju, vatreno oružje je izazvalo više od polovine nasilnih smrtnih slučajeva, a gotovo trećina se pripisuje koalicionim snagama koje predvode Sjedinjene Države.

Ostatak je posledica vazdušnih napada, automobila bombi i drugih vrsta eksplozija. Statistika se ne zasniva na prebrojavanju leševa, nego na naučnom ispitivanju više od 1800 domaćinstava u 47 slučajno odabranih lokacija širom Iraka od maja do jula. Istraživači su članove domaćinstava ispitivali o smrtnim slučajevima u porodici i njihovim uzrocima. Smrtovnice su potvrdile informaciju u više od 92 odsto slučajeva.

Te brojke su se pojavile u časopisu «Lanset» i obnavljaju izveštaj koji su istraživači izdali pre dve godine, kada je procenjeno da je danak smrti u Iraku do tog trenutka bio stotinu hiljada. Nove brojke pokazuju eskalaciju nasilja od 2004. i daleko su veće od ostalih procena. Iračko Ministarstvo zdravlja je izvestilo o 128 hiljada smrtnih slučajeva tokom 40 meseci ratovanja.

Predsednik Buš je prošlog decembra rekao da je broj mrtvih svega 30 hiljada, ali tu brojku nije ponovio kada je na današnjoj konferenciji za novinare napao ovo istraživanje.

«Stojim uz cifru koja pokazuje da je mnogo nedužnih izgubilo život. Ali šest stotina hiljada ili koliko god da pretpostavljaju, jednostavno nije verodostojno.»

Predsednik je kritikovao i način na koji je istraživanje obavljeno.

«Nema sumnje da ima nasilja, ali ovaj izveštaj je nešto što su već bili izdali. Metodologija je i tada bila prilično diskreditovana.»

U Sekretarijatu za odbranu, vojni portparol je rekao da je procena smrtnih slučajeva u Iraku teška i da bi vlada u Bagdadu trebalo da ima najtačnije podatke. On je dodao da koalicione snage rade sve što je moguće da izbegnu ubijanje nedužnih, dok naoružani pobunjenici namerno gađaju civile.

Gilbert Barnam brani svoju metodologiju i kaže da je to standardni statistički metod koji koriste vlasti u celom svetu da bi prikupile zdravstvene podatke o svojim podanicima. On ističe da je korišćena metoda mnogo pouzdanija od podataka Iračke vlade.

XS
SM
MD
LG