Linkovi

Šturanović i zvanično predložen za mandatara


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović predložio je danas ministra pravde Željka Šturanovića za mandatara crnogorske vlade.

“Nakon redovnih parlamentarnih izbora 10. septembra, konstituisanja Skupštine i razgovora sa liderima parlamentarnih stranaka, na osnovu člana 88. Ustava, za predsjednika Vlade predlažem Željka Šturanovića”, kazao je Vujanović u Rezidenciji na Cetinju.

On vjeruje da će Šturanović tu dužnost obavljati za dobro Crne Gore i svih njenih građana. "Šturanović je, kao ministar pravde, pokazao izuzetnu profesionalnost i odgovornost, zavrjeđujući poštovanje svih sa kojima je sarađivao".

“U posebno osjetljivoj i važnoj oblasti društvene i lokalne uprave i pravosuđa, iskazao je spremnost za prihvatanje najvećih međunarodnih standarda, dobijajući visoke ocjene domaćih i inostranih eksperata koji su pomagali i vrednovali rad njegovog ministarstva” kazao je Vujanović.

On je dodao da se Šturanović u parlamentu predstavio kao otvoren, tolerantan i konstruktivan ministar, čiji su zakoni usvajani uz visoku podršku ili jednoglasno.

“Njegov demokratski lik i kapacitet i izuzetno čestita ličnost zavrijedili su puno poštovanje javnosti i bezrezervno povjerenje najveće parlamentarne partije i većinske koalicije da mu se povjeri odgovorna dužnost predsjednika Vlade”, naveo je Vujanović.

On je zahvalio dosadašnjem premijeru Milu Đukanoviću, navodeći da je on dao nemjerljiv doprinos obnovi državnosti Crne Gore, njenom ukupnom razvoju i međunarodnoj afirmaciji.

“Obavljajući dužnost predsjednika Republike i Vlade u vanredno teškom i rizičnom periodu Crne Gore, stekao je rijetku privilegiju da bude trajno poštovan i pamćen”, istakao je Vujanović.

On je zahvalio i predsjedniku bivše državne zajednice Svetozaru Maroviću, navodeći da je pomogao da se toj zajednici da časna šansa provjere, a građani Crne Gore dobiju mogućnost da na referendumu opredijele samostalnu državnu budućnost.

Nova Vlada Crne Gore mora biti izabrana u roku od 60 dana od kada predsjednik Republike predloži mandatara.

Kandidat za predsjednika Vlade iznosi u Skupštini svoj program i predlaže sastav Vlade. Skupština Vladu bira većinom glasova od ukupnog broja poslanika.

Ukoliko parlament ne podrži mandatarov program, predsjednik Republike je dužan da u roku od deset dana predloži novog kandidata.

XS
SM
MD
LG