Linkovi

Edmand Felps dobitnik Nobelova nagrada za ekonomiju


Profesor ekonomije na univerzitetu “Kolumbija” u Nujorku, Edmand Felps, postao je šesti Amerikanac kome je dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju.

Švedska kraljevska akademija nauka dodelila je to priznaje Felpsu za njegov rad od pre gotovo četiri decenije. Felpsovo istraživanje dovelo je u pitanje tradicionalno gledište da je potreban jednokratni porast stope inflacije da bi došlo do smanjenja nezaposlenosti. Predsednik odbora za dodeljiavnje nagrade, Jergen Vejbul, kaže da je vreme dokazalo Felpsovu hipotezu.

“Za vreme naftne i sličnih kriza, cene su rasle, inflacija je rasla i nezaposlenost je rasla. Dakle, može se reći da je on već predvideo tu mogućnost.”

Felps kaže da njegova teorija pokazuje kako buduće mere ekonomske politike zavise od današnjih odluka pojedinaca i od njihovih očekivanja.

“Pokušao samo da unesem ljude u svoj model, naročito njihova očekivanja o tome šta će ekonomski akteri preduzimati. Vlada i pojedinci moraju da donose odluke bez potpunih informacija o stanju sveta, i, što je najvažnije, bez znanja o tome kako ekonomija funkcioniše.”

Vejbul kaže da Felpsov rad može da pomogne i zemljama kao što su Kina I Indija, koje formulišu svoju ekonomskiu politiku dok njihovo stanovništvo beleži dalji rast.

“To se odnosi na nove ekonomske sile kao i zemlje u razvoju. Felps je pružio izvestan okvir, osnovna načela na koja se možete osloniti kada pravite potrebne analize.”

Felpsu će, zajedno sa drugim dobitnicima ovogodišnjih Nobelovih nagrada, priznanje biti uručeno u decembru u švedskoj prestonici Stokholmu.

XS
SM
MD
LG