Linkovi

U Moskvi sahranjena Ana Politkovska jedna od najuglednijih novinarki


Pogrebna povorka sa stranim diplomatama i novinarima ispratila je danas uglednu novinarku Anu Politkovskaju, čije je ubistvo izazvalo međunarodnu osudu.

Na sahranu Politkovske, koja je u subotu ubijena u svojoj zgradi u središtu Moskve, došle su njene kolege, javne ličnosti i poštovaoci.Sahrani nisu prisustvovali ruski zvaničnici, a Putin, koga je često kritikovala, otputovao je u Nemačku.

Poverenik ruskog predsednika za ljudska prava Vladimir Lukin rekao je da je Politkovska bila zaštitnica ljudskih prava, novinar u najboljem smislu te reči i ruska junakinja.

Nikolaj Smirnov, arhitekta iz Sankt Peterburga, kazao je da je Politkovska bila jedinstvena žena u današnjoj Rusiji u kojoj su retki pošteni ljudi u politici i novinarstvu.

"Nažalost, ovo je kraj jednog razdoblja ruskog novinarstva i ne znam šta će biti sad kad nje više nema", rekao je Smirnov.

Sahrani je prisustvovao američki ambasador Vilijam Berns koji je ponovio poziv Sjedinjenih Američkih Država i ostalih zapadnih zemalja Rusiji da sprovede temeljnu istragu i pronađe ubicu jedne od najuglednijih novinarki.

XS
SM
MD
LG