Linkovi

Ruske vlasti na granici sa Severnom Korejom vrše kontrolu nivoa radijacije


Ruske vlasti na granici sa Severnom Korejom vrše kontrolu nivoa radijacije svakih sat vremena, umesto na uobičajenih 24 sata. Rusko rukovodstvo je juče izrazilo uverenje da je Severna Koreja zaista izvršila testiranje atomske bombe, i da je eksplozija bila jačine između pet i 15.000 tona.

Generalni direktor kompanije "Primtehnopolis", koja se bavi monitoringom radijacione bezbednosti, izjavio je Iterfaksu da je radijacioni fon u predelima normale i da ne prevazilazi prirodne pokazatelje.

Stručnjaci se, međutim, boje, da bi eventualno zračenje, ipak moglo da se pojavi, sa zakašnjenjem. Prema njegovim rečima, građani Primorja na Dalekom istoku, međutim,
zbog bojazni od mogućeg zračenja, intenzivno kupuju ručne brojače, "želeći da znaju koju dozu radijacije dobijaju tokom dana i kakva je situacija sa zračenjem".

Seul neće podržati pretnju vojnim akcijama protiv Pjongjanga

Južnokorejska premijerka Han Miung izjavila je danas da Seul neće podržati rezoluciju UN koja uključuje pretnju vojnim akcijama protiv Severne Koreje. Severna Koreja tvrdi da je juče izvela prvu probu nuklearnog oružja.

"Mi ćemo se protiviti" rezoluciji ukoliko u njoj bude sadržana eventualna upotreba sile protiv Pjongjanga zbog nepoštovanja zahteva Saveta bezbednosti, rekla je premijerka. Savet bezbednosti trenutno razmatra američki predlog uvođenja sankcija Severnoj Koreji.

Kina protiv rata kao rešenja severnokorejskog pitanja

Kina je danas saopštila da aktivno radi na ohrabrivanju Severne Koreje da se vrati pregovorima o prekidu svog nuklearnog programa, i da se protivi eventualnim vojnim akcijama, dan posle severnokorejske probe nuklearnog oružja.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Liu Điančao rekao je na konferenciji za novinare da je Severna Koreja ignorisala međunarodni stav kada je testiala oružje, što je štetilo bilateralnim odnosima.

On je rekao da bi Savet bezbednosti UN trebalo da preduzme akcije protiv Severne Koreje ali da Kina još uvek razmatra kakve bi toakcije trebalo da budu. Kineske vlasti nisu isključile ni mogućnost sankcija, dodao je Liu.

"Mislimo da akcija Saveta bezbednosti treba da bude odgovarajuća", rekao je Liu.

Na pitanje da li je Kina spremna da razmotri pozivanje na član 7 Povelje UN koja odobrava upotrebu vojne akcije, Liu je rekao da se "Kina apsolutno protivi ratu kao rešenju problema Korejskog poluostrva".

Kina je sused i tradicionalni saveznik Severne Koreje, ali je juče neobično oštrim jezikom kritikovala probu i od Pjongjanga zatražila da prekine sa svim akcijama kako ne bi dodatno pogoršali situaciju. Liu je rekao i da se Kina protivi nuklearizaciji Korejskog poluostrva.

"Taj stav se nije promenio. Severna Koreja je ignorisala međunarodno protivljenje sprovođenju nuklearnog testa, čemu se i Kina protivi".

Liu je rekao da će Kina nastaviti da razvija veze sa Severnom Korejom ali je ocenio da odnosi dve zemlje moraju da koriste regionalnom miru i bezbednosti. Portparol kineskog ministarstva je dodao i da nema znakova zagađenja posle jučerašnjeg testa

XS
SM
MD
LG