Linkovi

Kina protiv rata kao rešenja severnokorejskog pitanja


Kina je danas saopštila da aktivno radi na ohrabrivanju Severne Koreje da se vrati pregovorima o prekidu svog nuklearnog programa, i da se protivi eventualnim vojnim
akcijama, dan posle severnokorejske probe nuklearnog oružja.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Liu Điančao rekao je na konferenciji za novinare da je Severna Koreja ignorisala međunarodni stav kada je testiala oružje, što je štetilo bilateralnim odnosima.

On je rekao da bi Savet bezbednosti UN trebalo da preduzme akcije protiv Severne Koreje ali da Kina još uvek razmatra kakve bi toakcije trebalo da budu. Kineske vlasti nisu isključile ni mogućnost sankcija, dodao je Liu.

"Mislimo da akcija Saveta bezbednosti treba da bude odgovarajuća", rekao je Liu.

Na pitanje da li je Kina spremna da razmotri pozivanje na član 7 Povelje UN koja odobrava upotrebu vojne akcije, Liu je rekao da se "Kina apsolutno protivi ratu kao rešenju problema Korejskog poluostrva".

Kina je sused i tradicionalni saveznik Severne Koreje, ali je juče neobično oštrim jezikom kritikovala probu i od Pjongjanga zatražila da prekine sa svim akcijama kako ne bi dodatno pogoršali situaciju. Liu je rekao i da se Kina protivi nuklearizaciji Korejskog poluostrva.

"Taj stav se nije promenio. Severna Koreja je ignorisala međunarodno protivljenje sprovođenju nuklearnog testa, čemu se i Kina protivi".

Liu je rekao da će Kina nastaviti da razvija veze sa Severnom Korejom ali je ocenio da odnosi dve zemlje moraju da koriste regionalnom miru i bezbednosti. Portparol kineskog ministarstva je dodao i da nema znakova zagađenja posle jučerašnjeg testa.

XS
SM
MD
LG