Linkovi

Severna Koreja zapretila da će ispaliti nuklearnu raketu ukoliko SAD odbace dijalog


"Nadamo se da će situacija biti rešena pre nego što do dođe do ispaljivanja nuklearne rakete", rekao je jedan severnokorejski diplomata agenciji Jonhap i istakao "to zavisi od načina na koji će delovati SAD".

Drugi severnokorejski diplomata rekao je da je nuklearna proba koju je izvršila njegova zemlja bila manje eksplozivne snage od očekivane, ističući, međutim, mogućnost aktiviranja mnogo snažnije eksplozivne naprave, piše južnokorejski list "Hankjoreh".

List piše da je taj severnokorejski diplomata sa službom u Pekingu rekao da je proba bila uspešna, ali manjeg obima od očekivanog.

"Ali, uspešnost probe manjeg obima znači da je moguća proba većeg obima", rekao je taj diplomata za južnokorejski list.

Isti izvor je najavio da će Severna Koreja preduzeti dodatne mere, ističući da se Severna Koreja ne plaši dodatnih sankcija pošto je već dugo pod američkim finansijskim sankcijama.

"SAD bi trebalo da pokažu spremnost na razgovore ukoliko žele da reše problem. U suprotnom, mi nastavljamo u istom pravcu", ocenio je severnokorejski diplomata. Taj diplomata je ponovio zahtev Pjongjanga za ukidanje američkih finansijskih sankcija koje su uvedene zvaničnicima zbog falsifikovanja i pranja novca.

"Dovoljno smo izgubili. Sankcije nikada ne mogu biti rešenje", rekao je on i izrazio spremnost Severne Koreje da odustane od nuklearnog oružja i vrati se pregovorima. "To je moguće čim SAD preduzmu odgovarajuće mere", dodao je on.

XS
SM
MD
LG