Linkovi

You Tube kralj internet – 100 miliona snimaka otvoreno svakog dana


Sudbina veb sajta You Tube pravi je primer kako je jedna dobra ideja dovoljna da steknete slavu i bogatstvo.

Pre manje od dve godine, dvojica mladića osnovala su ”YouTube“ čiji korisnici na Internet «kače» svoje video snimke najrazličitije moguće sadržine. Mladići su od sinoć – milijarderi, jer je njihov sajt kupila kompanija Google za 1.65 milijardi dolara.

Fascinacija Internet korisnika sajtom You Tube je neograničena i ponekad neobjašnjiva. Na primer, video snimak pravljenja palačinki otvaran je više od milion puta! You Tube je kralj internet videa – neverovatnih 100 miliona snimaka bude otvoreno svakog dana. To je posebno neverovatno ako znamo da sajt nije ni postojao pre 20 meseci, kada su Stiv Čen i Čed Harli, obojica u svojim dvadesetim, registrovali kompaniju prezaduživši se na kreditnim karticama. Ovog leta oni su izjavili za program Good morning America da nastoje da se ne promene – ali to je bilo pre nego što su postali milijarderi.

«I dalje smo u maloj kancelariji na drugom spratu iznad jedne picerije. Trudimo se da ostanemo skromni».

Čen i Harli su se u medjuvremenu odselili sa te lokacije, ali i dalje imaju samo 67-oro zaposlenih. Oni su privukli pažnju Google-a jer su postali potpuni kulturni fenomen. You Tube je mesto gde možete videti smešni amaterski video, ali i snimke pobunjenika iz Iraka za koje niko ne želi da budu vidjeni.

Ugovor Google-a i You Tube-a znači da će i dalje moći da gledaju video snimke na Internet pozornici koja stalno evoluira, i, naravno, da će moći da mu doprinesu i sopstvenim snimcima.

XS
SM
MD
LG