Linkovi

Nastavljeno sudjenje bivšem iračkom predsedniku Sadamu Huseinu


Sudjenje bivšem iračkom predsedniku Sadamu Huseinu za genocid nad Kurdima nastavljeno je posle dvanaestodnevne pauze, ali uz odsustvo advokata. Glavni sudija Mohamed Oreibi al-Kalifa tražio je pauzu u sudjenju posle burne sesije 26. septembra kada su Sadam i njegovih šest najbližih saradnika izbačeni iz sudnice.

Sudija je tada zatražio od optuženih da ubede svoje advokate da prekinu bojkot sudjenja ili da izaberu nove. Glavni Sadamov advokat rekao je u nedelju da će on i njegov tim nastaviti bojkot sudjenja u znak protesta zbog uklanjanja prvog glavnog sudije i odbijanja suda da braniocima omogući dovoljno vremena da ispitaju na hiljade dokumenata.

Advokat Halil al-Dulaimi rekao je da je odluka da se nastavi bojkot pala pošto se on sastao sa Sadamom 2. oktobra i to zbog "ponovljenih kršenja pravila od strane suda". Sadam i njegovi najbliži saradnici pojavili su se danas na sudu, ali njihovi branioci nisu došli, pa je sudija Al-Kalifa pozvao Kurde da svedoče.

Sadamu i njegovim saradnicima sudi se od 21. avgusta zato što je ugušio pobunu Kurda 1980. godine kada je ubijeno 180.000 ljudi, uglavnom civila. Sadam i njegovi saradnici mogli bi biti osudjeni na smrt vešanjem.

XS
SM
MD
LG