Linkovi

Vladimir Putin osudio severnokorejsku nukelarnu probu


Rusija je apelovala na Severnu Koreju da se vrati Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja i da prihvati nove medjunarodne razgovore o svom nuklearnom programu Pjongjanga.

Rusko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da bi medjunarodna zajednica trebalo da pruži odmereni odgovor na severnokorejsko saopštenje o izvršenoj nuklearnoj probi. U saopštenju ministarstva za medije navodi se da potez Severne Koreje ugrožava mir, bezbednost i stabilnost regiona. Takodje se apeluje na Pjongjang da se vrati Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja i pristane na održavanje novih razgovora. Severna Koreja je bila potpisnica tog Sporazuma, ali se povukla 2003. godine.

Pjongjang se takodje prošle godine povukao iz šestostranih pregovora o svom nuklearnom programu, u kojima je učestvovala i Rusija. Zajedno sa Kinom, Moskva održava diplomatske veze sa Pjongjangom, ali Rusija nije bila u stanju da iskoristi svoj uticaj kako bi ubedila Severnu Koreju da promeni kurs. Ministarstvo nije pružilo indikacije da li bi Rusija sada mogla da podrži sankcije Severnoj Koreji zbog ove probe, pošto se Rusija do sada protivila takvom potezu. Medjutim, tokom sastanka kabineta, predsednik Putin je ukazao da nije zadovoljan onim što se desilo.

Putin je nazvao taj potez lošim za severnokorejski narod, dodavši da se time nanosi ogromna šteta nastojanjima na ograničenju širenja nuklearnog naoružanja. Neposredno pre toga, ministar odbrane Sergej Ivanov je izvestio o navodnoj podzemnoj eksploziji u Severnoj Koreji. Ruska vlada je procenila da je jačina eksplozije bila jednaka eksploziji izmedju 500 i 1500 tona dinamita. Rusija, inače, ima senzore locirane u blizini granice sa Severnom Korejom.

XS
SM
MD
LG