Linkovi

Buš: Severna Koreja još jednom prkosi volji medjunarodne zajednice


Predsednik Buš je rekao da saopštenje Severne Koreje predstavlja pretnju medjunarodnom miru i bezbednosti.

“SAD osudjuju ovaj provokativan akt. Severna Koreja još jednom prkosi volji medjunarodne zajednice i medjunarodna zajednica će odgovoriti.”

U kratkoj izjavi, datoj u Beloj kući, američki predsednik je rekao da je o ovom pitanju već razgovarao sa liderima Rusije, Kine, Južne Koreje i Japana, partnerima SAD u multilateralnim pregovorima sa vladom u Pjongjangu.

“Mi smo potvrdili našu predanost nenuklearnom Korejskom poluostrvu i svi smo se složili da su koraci koje je preduzela Severna Koreja neprihvatljivi i da zahtevaju trenutan odgovor Saveta bezbednosti UN.”

Predsednik Buš nije naveo da li su SAD bile u stanju da provere verodostojnost tvrdnje Severne Koreje da je izvršila nuklearnu probu jutros po lokalnom vremenu. On ipak nije ostavio sumnju da raste zabrinutost i spremnost medjunarodne zajednice da se pojača pritisak na Pjongjang. Predsednik Buš je pomenuo da je Severna Koreja jedna od zemalja koje najviše doprinose širenju raketne tehnologije, uključujući njen transfer zemljama kao što su Iran i Sirija. On je govorio o mogućnosti da Severna Koreja sada deli i svoju nuklearnu tehnologiju sa drugim zemljama, nazvavaši to ozbiljnom pretnjom za SAD. Buš je dodao da će, ukoliko dodje do toga, Severna Koreja snositi punu odgovornost. Američki predsednik je ipak naglasio da SAD žele da reše ovo pitanje putem diplomatije, ali je istovremeno naveo da je Vašington pružio uveravanja američkim saveznicima u regionu da će ispoštovati svoje bezbednosne obaveze. Predsednik je uputio i ovo upozorenje Pjongjangu.

“Pretnje neće doneti bolju budućnost severnokorejskom narodu niti će oslabiti rešenost SAD i američkih saveznika da postignu denuklearizaciju Severnokorejskog poluostrva.”

SAD su ranije odbacile pozive Severne Koreje za bilateralnim razgovorima, ukazujući da je multilateralna diplomatija jedini način za suočavanje sa nuklearnim ambicijama Pjongjanga. Za sada se čini da će UN biti forum za dalju diplomatsku akciju pošto ima indicija da posle severnokorejske nueklarne probe medju članicama Saveta bezbednosti raste raspoloženje u prilog uvodjenju sankcija Pjongjangu.

XS
SM
MD
LG