Linkovi

Savet bezbednosti UN osudio nuklearnu probu Severne Koreje


Savet bezbednosti se sastao na hitnoj sednici iza zatvorenih vrata, samo nekoliko sati nakon što je Severna Koreja objavila saopštenje o izvršenoj nuklearnoj probi.

Posle polučasovnog sastanka, Savet je izdao saopštenje u kojem se osudjuje navodna nuklearna proba i pozvao vladu u Pjongjangu da odustane od daljih proba. Predsedavajući Saveta bezbednosti za oktobar, japanski ambasador, Kenzo Ošima, pročitao je saopštenje.

«Želja je Saveta bezbednosti da pronadje odgovarajuće mere kako bi odgovorio na potez Severne Koreje koji predstavlja pretnju miru i bezbednosti u regionu i šire. Članovi Saveta naglasili su da odgovor mora da bude snažan, brz i veoma, veoma jasan u svojoj poruci i akciji.«

Primetivši da je Severna Koreja ignorisala ranije mere UN, američki ambasador u svetskoj organizaciji, Džon Bolton, pozvao je na oštrije sankcije, koje bi uključile medjunarodne inspekcije robe koja ulazi u Severnu Koreju i izlazi iz nje, zatim totalni embargo na oružje i zamrzavanje fondova vezanih za program naoružanja Pjongjanga. Bolton je dodao da bi Savet bezbednosti trebalo da učini te kaznene mere obavezujućim u skladu sa sedmim poglavljem Povelje UN.

«Oni su ponovo prkosili Savetu. Ja sam izložio ono što SAD zahtevaju. Diskusija je trajala samo 30 minuta, a učestvovalo je svih 15 članica. Zaista je izuzetno da je došlo do jednodušne osude Severne Koreje, niko nije ustao u njenu odbranu.»

Osudi su se pridružile i Rusija i Kina, koje su se ranije protivile oštrim merama protiv Severne Koreje. Ipak kineski ambasador Vang Guangja rekao je da vrata ostaju otvorena za diplomatsko rešenje.

«Mislim da moramo da reagujemo čvrsto, ali verujem da su, sa druge strane, vrata za rešenje diplomatskim putem još uvek otvorena.»

Medjutim, severnokorejski ambasador Pak Gil Jon ostao je prkosan. Jon nije prisustvovao sednici Saveta bezbednosti ali je novinarima rekao da je odluka tog tela smešna i da je ponosan na uspeh svoje zemlje.

«Proba je bila tako uspešna. To će biti veliki doprinos očuvanju i garantovanju mira i bezbednosti na Korejskom poluostrvu i u regionu.»

Severnokorejski ambasador je dodao da bi Savet bezbednosti trebalo da čestita njegovoj zemlji umesto što donosi, kako je rekao, «nepotrebne rezolucije».

XS
SM
MD
LG