Linkovi

Potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope doputovao u Crnu Goru


Potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Žan-Šarl Gardeto doputovao je danas u Crnu Goru i narednih dana u razgovorima sa raznim akterima pokušaće da utvrdi da li je ta država spremna za prijem u Savet Evrope.

“Rezolucija će uključiti i obaveze koje će Crna Gora morati da prihvati i ispuni pre ili nakon prijema”, rekao je Gardeto, navodeći da će uraditi sve kako bi njegov izveštaj stigao na dnevni red januarske sednice PSSE.

O Gardetovom izveštaju treba da raspravlja Politički odbor PSSE na sednicama u novembru i decembru. O svemu treba da se izjasni PSSE na plenarnoj sednici i preporuči Komitetu ministara da pozove ili ne pozove Crnu Goru u članstvo.

Gardeto je ocenio da je “okvir političkog ambijenta” u Crnoj Gori drugačiji nakon referenduma i zbog donošenja novog ustava, navodeći da se radi o velikim događajima u životu zemlje koji će verovatno uticati na politički kontekst.

“Moramo obezbediti da nova pravila i politički okvir koji se trenutno oblikuje budu u skladu sa uslovima potrebnim za članstvo u SE. Do sada je Crna Gora pokazala dobru veru i dosta napora da krene ka višem stepenu demokratije i koristi miroljubiv, demokratski proces, a očekujem da tako nastavi”, naveo je Gardeto.

On je, ipak, začuđen činjenicom da Crna Gora ni mesec nakon parlamentarnih izbora, nije formirala novu vladu.

A crnogorski predsednik Filip Vujanović sutra će početi konsultacije o novom mandataru vlade sa predstavnicima parlamentarnih partija. Nova Vlada Crne Gore mora biti izabrana u roku od 60 dana od datuma kada Vujanović predloži mandatara.


Lider GZP Nebojša Medojević predviđa otpor na putu ka EU

Predsednik Pokreta za Promjene Nebojša Medojević ocenio je danas da će Crna Gora na putu ka Evropskoj uniji biti suočena sa otporom u svim strukturama, a najviše u Vladi. Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvim i evropske integracije Gordana Đurović kazala je nedavno da u crnogorskoj Vladi smatraju da Crna Gora 2008. godine može zahtevati status kandidata za članstvo u EU.

Medojević je kazao da nije siguran da je Đurović realno procenila otpore koje će se pojaviti u Crnoj Gori na putu ka EU, napominjući da bi voleo kada bi za dve godine bile ispunjene obaveze iz Ugovora o stabilizaciji i stabilizaciji.

«Radi se interesima struktura koji trenutno drže monopole u ekonomiji, medijima i svim segmetima društva, i koji sigurno neće skrštenih ruku gledati kako Crna Gora usvaja evropske standarde i ugrožava njihovu poziciju».

Medojević je kazao da iskustva zemalja u tranziciji pokazuju da su vlade koje potpisuju Ugovor o stabilizaciji i asocijaciji često euforične i da same u definišu rokove za ispunjavanje kriterijuma.

«Nije retka praksa da država u Ugovoru o stabilizaciji i asocijaciji prihvati rokove koje kasnije teško realizuje, a onda naknadno traži da se oni prolongiraju i da EU ne nameće nikakve posebne», rekao je Medojević.

Napominjući da Evropska komisija, kada zemlja kandidat prihvatiti obavezu, nadgleda ispunjavanje obaveza, on je kazao da bi bilo bolje da se realnije u Ugovoru o stabilizaciji i asocijaciji procene kapaciteti Crne Gore. On je ocenio da će posebno biti interesantno da li će novi mandatar imati dovoljno autoriteta i snage da obezbedi neophodnu političku volju za put ka EU.

«Ostaje da se vidi da li je crnogorska Vlada realno procenila svoju, kao i snagu onih antievropskih struktura koje će brzo pokazati zube i pokušati Crnu Goru da spreče na putu ka evropskim integracijama.»

On je dodao da će PZP u parlametnu davati punu podršku svim ambicioznim i ubrzanim planovima za crnogorsku integraciju, ali i pažljivo analizirati i upozoravati na slabosti Vlade.

«Dosadašnje iskustvo sa Vladom je loše, jer čim se pojavi otpor, ne sprovodi dalje reforme. Ostje da se vidi - možda će sa nekim novim ljudima prezentirati i novu politiku», zaključio je Medojević.

XS
SM
MD
LG