Linkovi

Šinzo Abe okončao razgovore sa Hu Djintaom i Ven Djiabaom


Japanski premijer Šinzo Abe okončao je svoje razgovore sa kineskim predsednikom Hu Djintaom i premijerom Ven Djiabaom tokom prvog susreta lidera dve zemlje u više od dve godine. Novi japanski premijer doputovao je danas u Peking kako bi popravio odnose dve zemlje koji su bili pogoršani zbog kontroverzi oko stava Japana prema Drugom svetskom ratu, pomorskih teritorijalnih sporova i rastućeg strateškog rivalstva. Medju temama razgovora Abea sa kineskim liderima bilo je i pianje severnokorejskog nuklearnog programa. U zajedničkom saopštenju objavljenom posle susreta, izražava se duboka zabrinutost dve zemlje povodom nedavne pretnje Severne Koreje da će izvršiti nuklearnu probu. Šinzo Abe sutra putuje u Južnu Koreju gde će takodje razgovarati o nuklearnim ambicijama Pjongjanga, kao i o poboljšanju japansko-južnokorejskih odnosa.

Hu Djintao prekretnica u odnosima dve zemlje

Kineski predsednik Hu Djintao ocenio je da današnji samit sa japanskim premijerom Šinzom Abeom predstavlja prekretnicu u do sada često zategnutim odnosima dve zemlje. Abe je nekoliko sati razgovarao sa predsednikom Huom i premijerom Ven Djiabaom tokom prvog susreta na vrhu lidera dve zemlje u više od dve godine. Kineski lideri su odbili da se sastanu sa prethodnim japanskim premijerom Djuničirom Koizumijem, uglavnom zbog njegovih poseta kontroverznom hramu i spomeniku poinulima u Drugom svetskom ratu - Jasukuni. Abe je takodje ranije posećivao Jasukuni, ali danas nije želeo da kaže da li će to činiti i tokom svog premijerskog mandata. On je, medjutim, izrazio duboko žaljenje zbog, kako je reako, «ozbiljne štete i patnji» koje je Japan prouzrokovao drugim azijskim zemljama tokom Drugog svetskog rata. Medju temama kinesko–japanskog samita bio je i severnokorejski nuklearni program. Abe je rekao da su se dve zemlje složile da bi nuklearna proba koju je najavila Severna Koreja bila «neprihvatljiva». Japanski premijer će sutra posetiti južnu Koreju.

" hspace=2 src="/serbian/images/ap_pakistan_quake_protest_7oct06_eng_195.jpg" width=169 align=right vspace=2 border=0>U Pakistanu obeležena godišnjica katastrofalnog zemljotres

Širom Pakistana minutom ćutanja i zavijanjem sirena obeležena je godišnjica katastrofalnog zemljotresa u kojem su poginule 73 hiljade ljudi dok je preko tri miliona raseljeno. Sirene su se oglasile u 8 sati i 52 minuta ujutro po lokalnom vremenu kada je pre godinu dana zemljotres jačine 7,6 stepeni Rihterove skale pogodio delove pakistanskog Kašmira i severozapadne pogranične pokrajine. Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf predvodio je komemoraciju na stadiou u Muzafarabadu, prestonici pakistanskog Kašmira. Mušaraf je tom prilikom odao priznanje spasiocima i nastojanjima na oporavku pogodjenog područja i zahvalio medjunarodnoj zajednici koja je pružila šest miliona dolara pomoći. Mušaraf je takodje obećao da će vlada istražiti pritužbe preživelih u zemljotresu da su korumpirani lokalni funkcioneri pokrali sredstva medjunarodne pomoći.

Iranska policija pritvorila ajatolaha Mohameda Kazemeinija Borudžerdija

Iranska policija pritvorila je kontroverznog sveštenika, ajatolaha Mohameda Kazemeinija Borudžerdija, i njegove pristalice posle demonstracija tokom kojih je došlo do sukoba sa policijom. Nakon toga, oko 200 pristalica Borudžerdija okupilo se ispred njegove kuće tražeći da on i drugi demonstranti budu oslobodjeni. Oni su uzvikivali verske slogane i nosili transparente na kojima je, izmedju ostalog stajalo da su spremni da umru da bi odbranili veru. Iranski funkcioneri saoptili su da su neki od demonstranata imali noževe i kiselinu. Borudžerdi je i ranije bio pritvaran zato što je tražio razdvajanje vere od politike u Iranu. On je takodje uputio pisma medjunarodnim liderima, izmedju ostalih i papi Benediktu XVI, tražeći podršku.

Bašar al-Asad izjavio da je njegova zemlja spremna da se brani od izraelskog napada

Sirijski predsednik Bašar al-Asad izjavio je da je njegova zemlja spremna da se brani od izraelskog napada dok izraelski funkcioneri kažu da ne nameravaju da napadnu Siriju. Asad je danas izjavio da je Izrael odustao od bliskoistočnog mirovnog procesa što prisiljava njegovu zemlju da se pripremi za rat. Izraelski funkcioneri su, sa svoje strane, negirali da planiraju da napadnu Siriju, ocenivši da Asadova izjava sama po sebi predstavlja razlog za zabrinutost. Mirovni prgovori Izraela i Sirije prekinuti su 2000. godine. U zamenu za mir, Sirija je tada zahtevala da joj Izrael vrati Golansku visoravan, koju je zauzeo u ratu 1967. godine.

Od naredne nedelje 300 miliona amerikanaca

Američki Biro za popis stanovništva saopštio je da će stanovništvo SAD verovatno dostići 300 miliona ove nedelje. Demografi smatraju da je rast američkog stanovništva uglavnom posledica imigracije i kasnijeg uvećanja imigrantske populacije. Prošlog meseca Biro za popis stanovništva je takodje saopštio da je hispanska populacija, sa gotovo 43 miliona pripadnika, najveća etnička i rasna manjina u SAD. Imigracija je inače i jedno od ključnih pitanja na predstojećim kongresni izborima u novembru sa oštrim nesuglasicama u javnosti oko tretmana ilegalnih imigranata koji u Ameriku uglavnom ulaze iz Meksika.

XS
SM
MD
LG