Linkovi

Kompanija Volt Dizni prodala više od 125 hiljada digitalnih kopija


Kompanija Volt Dizni je objavila da je, samo nedelju dana pošto je omogućila zainteresovanima da preko Eplovog veb sajta Aj-Tuns skidaju njene filmove, prodato više od 125 hiljada digitalnih kopija.

Cena po filmu se kreće od 10 do 15 dolara, a digitalna ponuda je već donela više od milion dolara kompaniji koju svet poznaje po dugometražnim animiranim filmovima. Svako ko ima takozvani širokopojasni internetmože sada da gleda omiljene Diznijeve filmove na digitalnom plejeru, poput AjPoda. Analitičar Aram Sinrejk smatra da uspeh kompanije Dizni ukazuje da postoji velika potražnja za takvim vidom distribucije.

«Realnost je da potrošači jako vole da skidaju digitalne verzije filmova i TV programa i neće uskoro to prestati da čine.»

Velike holivudske kuće su do sada odbijale ideju da filmove distribuiraju preko Interneta, uz tvrdnju da visoki kvalitet digitalnih kopija samo podstiče pirateriju. Dizni, međutim, koji je već 75 filmova ponudio kroz AjTunes veb stranicu, kaže da Internet nije naškodio prodaji DVD-a.

«Svaki put kada potrošačima ponudite veći izbor da nešto kupe i različite načine da to učine, povećavate potrošnju, a ja verujem da se tako tržište povećava.»

Predsednik Diznija predviđa da će njegova kompanija samo tokom prve godine zaraditi do 50 miliona dolara i dodaje da se planira proširenje digitalne ponude. Analitičari ukazuju da holivudski studiji i drugi trgovci situaciju prate sa pažnjom. Kompanija Amazon Kom je ponudila svoj sistem prodaje digitalnih filmova, među kojima ima i starijih filmova i TV programa.

«Verujem da će ih pozitivne informacije iz Aj Tunsa i drugih Internet prodavnica, kao i veliko interesovanje kupaca, konačno naterati da i sami ponude slično.»

Neki od velikih studija odlučili su se za konzervativniji pristup, kako bi se dodvorili velikim prodavcima poput Vol Marta, kroz čiji lanac prodavnica se prodaje oko 40% svih DVD-eva u SAD.

XS
SM
MD
LG