Linkovi

Severna Koreja preko državne novinske agencije navela da je izvršila nuklearnu probu


Severna Koreja preko državne novinske agencije navela da je izvršila probu nuklearnog oružja. Navodi se da je reč o podzemnoj probi izvršenoj pomoću isključivo domaće tehnologije i da tokom probe nije bilo curenja radijacije, niti je pričinjena bilo kakva šteta. Centralna korejska agencija (KCNA) prenela je da je test izveden i
da na mestu probe nije došlo do curenja radioaktivnih materijala.

"Nuklearni test je istorijski dogadjaj koji je usrećio našu vojsku i narod. Nuklearni test će doprineti održavanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu i u okolnom regionu", prenela je KCNA, zvanična novinska agencija Severne Koreje.

Južnokorejska agencija Jonhap prenela je da je predsednik Južne Koreje Ro Mu-hjun sazvao hitan sastanak savetnika za bezbednost povodom nuklearne probe Pjongjanga. Severna Koreja je saopštila prošle nedelje da će sprovesti testiranje, izazvavši tako regionalnu zabrinutost i očajničke diplomatske pokušaje da se Pjongjang ubedi da ne testira oružje. Pjongjang već duže vreme tvrdi da ima nuklearno oružje ali do sada nije izvodio probu kako bi dokazao njegovo postojanje.

Južna Koreja je saopštila da je eksplozija registrovana u pokrajini Hvatae, 20 kilometara južno od granice Severne Koreje s Kinom, i da je registrovan potres od 3,5 stepeni Rihterove skale. Jačina potresa bila je adekvatna onom koji bi izazvalo 550 tona eksploziva TNT, što je znatno manje od nuklearnih bombi koje su SAD bacile na Japan u II svetskom ratu.

XS
SM
MD
LG