Linkovi

Profil Južnokorejskog ministatra inostranih poslova Ban Ki - Muna


Južnokorejski ministar inostranih poslova, Ban Ki - Mun, verovatno će biti izabran za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Šezdesetdvogodišnji, Ban Ki - Mun, je oličenje diplomate od karijere. 1970. Ban je počeo da radi u južnokorejskom ministarstvu inostranih poslova, nakon što je diplomirao na čuvenom, seulskom Nacionalnom univerzitetu, a magistraturu je zavšio na Kenedijevoj školi za državnu upravu, na Univerzitetu Harvard.

Lagano se peo lestvicama u Ministarstvu inostranih poslova, a tokom tridesetšesto godišnje karijere je obavljao razne zadatke u Ujedinjenim nacijama. Pre nego što je januara 2004. godine postao ministar inostranih poslova Južne Koreje bio je glavni saradnik predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. U februaru, Ban je najavio kandidaturu za generalnog sekretara. Diplomate su saopštile da je Ban vodio glatku i efikasnu kampanju, u kojoj je sebe prikazao kao smirenog, i uspešnog adminstratora. U prošlomesečnom govoru u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, izneo je svoju viziju za to svetsko telo :

”Prvo i pre svega, Ujedinjene nacije su stvorene da bi sprečile novi svetski rat. Ne samo da su postigle taj prventstveni cilj, uprkos četrdeseto - godišnjem Hladnom ratu, već su državama ponudile razna sredstva za rešenje nesuglasica, bez pribegavanja sukobu. Međutim, ne možemo gajiti optimizam o budućim trendovima. Ako je prošlog veka glavni zadatak Ujedinjenih nacija bio da se spreče sukobi između zemalja, u novom veku je najvažnije ojačati nacije i sačuvati međudržavni sistem od novih izazova.“

Banovi prijatelji i saradnici ukazuju da se njegov smireni način govora često smatra nedostatkom šarma, ali dodaju da lako preuzima rukovodeću ulogu. Dopisnik iz Njujorka za južnokorejski list Dong-a Ilbo, Džong sik Kong, iznosi da je smernost bila deo Banove kampanje :

”To mu je bila strategija, i mnogi južno - korejski diplomati i sam Ban, često su to naglašavali. Niko nije izbijao u prvi plan. Zapitao sam ih zašto su izabrali tu strategiju, a odgovor je bio : Ukoliko se analizira izborni proces, kandidati koji su se snažno isticali, obično su gubili.“

Neki iskusni posmatrači Ujedinjenih nacija kažu da će Ban verovatno posvetiti mnogo više pažnje upravljanju tim telom, dok su američki funkcioneri jasno izneli želju da budući generalni sekretar bude bolji adminstrator. Potpredsednica Udruženja Ujedinjenih nacija za Sjedinjene Države, Suzan di Mađo, kaže da je Ban zasnovqao svoju kampanju na ideji o boljoj upravi :

”Verujem da namerava da uvede izmene. Javno je izneo da bi želeo da uspostavi položaj zamenika generalnog sekretara koji bi bio odgovoran i ovlašćen da vodi svakodnevne zadatke organizacije.”

U nedavnom intervjuu, Ban je odbacio nagoveštaje da će mu ranija tesna saradnja sa Sjedinjenim Državama naneti štetu, rekavši : ”To je prednost, a ne mana.“

XS
SM
MD
LG