Linkovi

Na festivalu tehnologije prikazani najnoviji pronalasci i roboti


Na jednoj nedavno održanoj izložbi u Njujorku, nazvanoj NekstFest, prikazani su razni čovekoliki roboti. Najnovija dostignuća u robotici i drugim granama tehnologije privukla su ogroman broj posetilaca.

Ova recepcionerka izgleda kao ljudsko biće, a i pokreti su joj gotovo prirodni, iako je reč o robotu. Ime joj je DER, a za sebe tvrdi da predstavlja lice budućnosti:

”Uspešno sam smeštena u malo telo sa visoko specifičnim funkcijama. Zato imam ovakvu liniju. Rodjena sam iz snova o robotima sa ljudskim karakteristikama. Sigurna sam da ćemo vam mi, roboti, uskoro sve više pomagati. Videćemo se u bliskoj budućnosti.“

Takši Mita, iz kompanije Kororo drims, kaže da kompanija već radi na novoj, poboljšanoj verziji DER, sa ciljem da bude što prirodnija:

”Sada gradimo drugu. U stvari već smo je imali u septembru. Nova DER može da peva i igra, i čini mnogo više pokreta.“

Graditelji robota predvidjaju dan kada će roboti biti korišćeni za svakodnevne poslove čišćenja i spremanja kuće, pripremanja hrane, pa čak i za kancelarijske poslove. Izložbu NekstFest posetili su filmski reditelj Ron Hauard i producent Brajan Grejzer, autori filmova kao što su Blistavi um i DaVinčijev kod. Hauard kaže da je na izložbi pokupio nekoliko ideja.

”Sve što se tiče mašte podstiče na razmišljanje, zato moram brzo da se vratim kući i zabeležim neke ideje.“

Prodicent Grejzer je u šali rekao da bi mogao i da iskoristi neke robote:

”Svideo nam se robot od sto hiljada dolara. Uzećemo čitavu porodicu. Ne znam da li bih se oženio robotom, ali mogao bih mnoge od zaposlenih u mojoj kompaniji da zamenim robotima.“

Na izložbi je prikazan i robot sa glavom Alberta Ajnštajna, koji ume da korača napred-nazad, da pravi kompleksne izraze lica i izražava razne emocije. Sudeći po prikazanim novim video igricama jedna stvar je jasna - roditelji mogu da budu srećni jer se era beskrajnog sedenja pred ekranima završava. Kako izgleda, ljubitelji su bili oduševljeni novom video igrom sa Kung-fu borcima, u koje su mogli da udju i sami se bore protiv raznih zlikovaca. Finska kompanija Animejšnkon indastris, razvila je ovu igru uz pomoć kamera koje reaguju na pokrete igrača postavljenih ispred plavog zastora, slično kako se rade televizijski specijalni efekti. Pertu Hanalainen je predstavnik kompanije Animejšnkon indastris:

”Razvili smo sopstveni savremeni softver za registraciju pokreta, koji prilično precizno može da prati kretnje i izračunava udarce.“

Pertu Hanalainen kaže da se video igrice sve više približavaju stvarnosti.

XS
SM
MD
LG